2016/06/10

Spenótos pite paradicsommal

Hozzávalók:
- 300 gramm leveles tészta
- 30 dkg friss spenótlevél
- 80 gramm tejföl
- 70 gramm reszelt sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál só
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 5-6 darab érett koktélparadicsom

Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 200 fokra. (Számos recept kezdődik így, akkor is, ha az előkészítés másfél óra, de ebben az esetben tényleg érdemes rögtön begyújtani a sütőt).
A spenótleveleket megmosom, egy nagyobb lábasba teszem, majd vizet forralok, és ráöntöm a spenótra. Leszűröm, ügyelek, hogy alaposan kicsurogjon a víz, picit meg is nyomkodom. Visszaöntöm a lábasba az eddigre már jelentősen kevesebbnek látszó spenótmennyiséget. Elkeverem benne a sót, a tejfölt, az összetört fokhagymagerezdet, majd hozzáreszelem a sajtot, és ezt is elkeverem.
Egy 20 centi átmérőjű kör alakú tortaformát kikenek vajjal, és belisztezem. Lisztezett felületre borítom a tésztát, nagyjából 2 mm vastagra nyújtom (vagy jobb esetben kigörgetem, és alapból ekkora) és belehelyezem a tepsibe. Óvatosan belenyomkodom úgy, hogy ne szakadjon el. Ha megvagyok, levágom a felesleges részt, majd megszurkálom a tésztát.


A megmaradt, levágott tésztából helyes kis leveleket készíthetek díszítésnek.
Ha ezzel megvagyok rászórok két evőkanál zsemlemorzsát, majd ráborítom a spenótos masszát. A koktélparadicsomokat megmosom, félbevágom és random belenyomkodom a spenótos masszába.


Az egészet beteszem a sütőbe és 200 fokon sütöm 30 percig.
Ha kiveszem picit hűlni hagyom, de csak azért, mert ha rögtön szeletelem nem túl dizájnos, de egyébként rögtön fogyasztható.

Tipp:
Az én sütőm továbbra sem hozza a sütőktől elvárható teljesítményt, úgyhogy én picit elősütöttem a tésztát magában.


Nehézség: könnyű
Idő: 20 perc előkészítés + 30 perc sütés
Adag: 2
Mosogatnivaló: kevés

No comments:

Post a Comment