Hozzávalók:
- 40-45 dkg krumpli
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 fej hagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- fél csokor petrezselyem
- só
- 2 l víz
- 40-45 dkg krumpli
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 fej hagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- fél csokor petrezselyem
- só
- 2 l víz
A tésztához:
- -1 tojás
- -10 dkg liszt
- -1 csipet só
- -1 evőkanál disznózsír
- -1 teáskanál fűszerpaprika
Elkészítés:
A hagymát apróra vágom, és a 2 evőkanál olajon üvegesre párolom. Lehúzom a tűzről, és elkeverem benne a fűszerpaprikát. Hozzáöntöm a megtisztított, kockákra (karikákra) vágott zöldségeket, visszateszem a tűzre, jól megkevergetem, beledobom a petrezselymet, és hozzáöntöm a 2 liter vizet. Ízlés szerint sózom, közepes lángon fedő alatt főzöm.
Míg főnek a zöldségek, elkészítem a tésztát.
Elkészítés:
A hagymát apróra vágom, és a 2 evőkanál olajon üvegesre párolom. Lehúzom a tűzről, és elkeverem benne a fűszerpaprikát. Hozzáöntöm a megtisztított, kockákra (karikákra) vágott zöldségeket, visszateszem a tűzre, jól megkevergetem, beledobom a petrezselymet, és hozzáöntöm a 2 liter vizet. Ízlés szerint sózom, közepes lángon fedő alatt főzöm.
Míg főnek a zöldségek, elkészítem a tésztát.
Egy kisebb lábasban vagy serpenyőben megolvasztom az egy evőkanál
zsírt, elzárom, és belekeverem az egy teáskanál fűszerpaprikát. Míg hűl a zsír
összegyúrom a tojást, a 10 dkg lisztet és a csipet sót, majd lisztezett deszkán
jó vékonyra nyújtom.
Ha kész vagyok a nyújtással lekenem a tésztát a paprikás
zsírral...
... majd széltében 2 cm vastagra vágom a tésztát.
Ha ez megvan minden
egyes vágásnyi tésztát hosszában félbe hajtok...
... majd balról jobbra (vagy ahogy kényelmes) csomókat
kötök a tésztára, elvágom a csomó végét, és kezdem elölről. Nekem egy csíkból 3-4 “kötemény” let.
Fontos úgy csomózni, hogy
ne legyen teljesen szoros, mert akkor nem fő meg a tészta rendesen.
Ha megfőttek a zöldségek a
levesbe dobom a tésztákat és még 10 percig főzöm.
Tipp:
Ha a tészta valamilyen oknál fogva nem akarna összeállni a gyúrás során, érdemes víz alá tartani a kezünket, és azzal visszatérni a gyúráshoz, illetve, ha túl folyós plusz lisztet adni hozzá, de a megadott mennyiséggel működnie kell.
Nehézség: könnyű
Idő: kb. másfél óra
Adag: 6
Mosogatnivaló: közepes
Üdv. Már regisztráltam, és nézelődöm is. Sok jó ötletet kaptam. Még nem tudom, hogy mit főzök innen, de kiváló a választék!
ReplyDeleteNagyon szépen köszönöm a kedves szavakat, Ani!
Delete