2015/04/02

Húsvéti foszlós kalács

Hozzávalók:
- 2,5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 + 1 dl tej
- 500 gramm liszt + a szóráshoz
- 80 gramm vaj vagy margarin
- 60 gramm porcukor
- 2 tasak vaníliás cukor (20 gramm)
- 1 csipet só
- 4 tojássárgája

Elkészítés:
A tejet langyosra melegítem a cukorral és belemorzsolom az élesztőt. Meleg helyre teszem és felfuttatom. Míg fut, a lisztet egy nagyobb tálba szitálom, a közepébe mélyedést készítek, és ha felfutott az élesztő a mélyedésbe öntöm, majd rászórok a tál széléről egy pici lisztet. Konyharuhával letakarom és 10-12 percig hagyom állni.
Eközben felolvasztom a vajat egy tálban. Egy másik tálban felmelegítem a maradék 1 dl tejet, belekeverem a porcukrot, a 4 tojássárgáját, a vaníliás cukrot, és a csipet sót. Alapos keverés után apránként a liszthez öntöm, és fakanál segítségével összekeverem. Ezután 2-3 részletben hozzáadom az olvasztott vajat és a robotgép dagasztójával alaposan összedolgozom addig míg hólyagos nem lesz. Ha hólyagos kézzel is átgyúrom picit, míg szép cipó formát nem kapok. Plusz lisztet már nem kell hozzáadni. Ha készen van a cipó forma a tetejét meghintem liszttel, 50 percre letakarom, és hagyom megnőni:


A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítom és átgyúrom, majd három nagyjából egyforma vastagságú szeletre vágom.
Minden szeletet hosszú henger formára nyújtok, görgetek, hogy úgy nézzen ki, mint egy hatalmas nudli. 



Én 63 centis "óriásnudlikat" csináltam, és maradt még tészta további kis kalácsokra.
A három nudlit hosszában egymás mellé teszem és alaposan összegyúrom a végüket. 


Ha stabilan összeáll a vége, lazán összefonom őket úgy, mintha hajat fonnék. Fontos, hogy ne legyen szoros, hogy tudjon még nőni. Ezután átteszem a tepsire, hogy a későbbiekben könnyebb dolgom legyen, és kör alakot formázok a tésztából, majd a végüket ahol összeérnek, összenyomkodom.


A kész formát ismét letakarom konyharuhával és kétszeresére dagasztom. Ez kb. 30-50 perc.


A sütőt előmelegítem 180 fokra, s míg melegszik, a tésztáimat lekenem egy felvert tojással. Beteszem a meleg sütőbe 45 percig sütöm. Fél óra után már érdemes ránézni, hogy hogy áll.

Asztali dísznek is kiváló ha odaég (lásd a képen) de fogyasztásra még kiválóbb (ha nem ég oda).



Tipp:
Hagyományos vaníliás cukor helyett lehet bele bourbon vaníliás cukrot is tenni, de ebből elég egy zacskónyi (10 gramm) mert sokkal erőteljesebb az íze.


Nehézség: nehéz
Idő: kb. 2 és fél óra
Adag: egy kör alakú fonott kalács és két kisebb
Mosogatnivaló: közepes


A receptnél a sütési hőfoknál némi módosítást eszközöltem. Az eredeti recept Lajos Mari - Hemző Károly 99 Házi sütemény című kötetében található.

No comments:

Post a Comment