2015/03/06

Túró rudi házilag

Annyira nem macerás az elkészítése, mint elsőre gondolná az ember. Tény, hogy a boltban könnyebb megvenni, de mindenképpen érdemes kipróbálni a házi verziót.

Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- fél citrom reszelt héja
- fél rúd vanília kikapart magja
- 10 gramm zselatin
- 50 gramm hideg víz
- 5 evőkanál porcukor
- 25 dkg ét/tejcsokoládé

Elkészítés:
A túrót egy nagyobb tálba teszem, és krumplinyomóval vagy villával összetöröm. Hozzáadom a megmosott citrom lereszelt héját, az öt evőkanál porcukrot és a fél rúd vanília kikapart magjait. Az összedolgozástól már krémes állaga lesz a túrónak.


A 10 gramm zselatint beáztatom 50 gramm hideg vízbe. (Itt fontos a pontos mérés, úgyhogy a 10 gramm 10 legyen, az 50 gramm pedig 50 gramm!)
Nagyjából 5-10 percig hagyom állni. Akkor jó, ha megszilárdul.


Picit felmelegítem a zselatint, de vigyázni kell, hogy ne legyen forró. Hozzáöntöm a túróhoz, majd robotgéppel eldolgozom benne a zselatint.
A felvert túrókrémet fél órára a hűtőbe teszem.

A formázáshoz kikészítek egy darab celofánt. Kiveszem a túrót a hűtőből, fogok egy marékkal annyit, amennyiből nagyjából egy rudinyi méretet tudok csinálni. Kézzel megfelelő hosszúságúra egyengetem.


Ráhajtom a celofánt és a tenyeremmel előre-hátra görgetem. A celofán rá fog sodródni, és így nagyjából ki is alakul a rúd alak. Ha a két vége nagyon vékony lenne, le lehet csippenteni belőle.


Ha készen van az alak, kiveszem a celofánból és egy sütőpapírral borított lapra teszem őket.

Mint a mellékelt ábra mutatja, még gyakorolni kell a sodrást

Ha készen vannak a rudak egy órára a fagyasztóba teszem őket.
Egy óra múlva vízgőz fölött felolvasztom a kockákra tört csokoládét. Nem kell forralni, elég ha folyós. Kiveszem a rudikat a fagyasztóból, leveszem őket a sütőpapírról, és a rudik helyére kenek egy-egy csík csokoládét, majd beleállítom a rudakat.


Az ideális az lenne, ha pont akkora lenne a csík, mint a rudak, de ha nagyobb a csoki rész az sem probléma, helyben, illetve már hidegen is el lehet távolítani a felesleges részt.

Fél órára visszarakom a fagyasztóba a rudakat, hogy megkössön a csokoládé. Fél óra elteltével újraolvasztom a gőz felett a csokit, és majd ráöntöm a rudakra. Ezt lehet rácson is csinálni, én a sütőpapíron csináltam. Igaz, hogy így a tövében összetömörül a csoki, de rögtön kanállal felszedve nem zavaró, és a lyukakat ki lehet pótolni a rudakon. Nem olyan egyszerű a "csokikabát" készítése, mert a csoki általában arra folyik amerre ő akarja, nem arra amerre mi, úgyhogy rá kell érezni. Egy teáskanál mindenképpen segítségünkre lehet, kanállal apránként is lehet rá öntögetni a csokit, nem kell feltétlenül nyakon zúdítani a rudikat.
Ha elkészült hűtőbe teszem, és 1-2 óra alatt hagyom megkötni a csokit a rudakon.

Tipp:
Elméletben még nincs kipróbálva, de elképzelhetőnek tartom, hogy ha egy rúdhoz való túrót kinyújtok és a szélére lekvárt teszek, majd feltekerem így kivitelezhető a töltelékes Túró Rudi is.


Nehézség: nehéz
Idő: 1 óra tényleges munka + másfél óra hűtési idő
Adag: 10 köpcös rudi
Mosogatnivaló: közepes


Az eredeti recept egy cukrászt tollából van, sokkal részletesebb leírással itt található. 

No comments:

Post a Comment