2015/03/15

Házi kenyér

Hozzávalók:
- 90 dkg liszt (+ igény esetén pár dkg)
- 2,5 dkg élesztő (kockát használtam)
- 1+5 dl langyos víz
- 2 teáskanál só
- 4 teáskanál cukor

Elkészítés:
Előkészítek egy nagyobb tálat vagy vájlingot és belemérem a 90 dkg lisztet. Hozzákeverem a 2 teáskanál sót és a 4 teáskanál cukrot, majd összekeverem.
Egy mérőpohárba mérek 1 dl langyos vizet, mérlegre teszem, és hozzáadok 2,5 dkg élesztőt majd egy kanállal elkeverem.
A lisztes-sós-cukros keverékhez hozzáöntöm a vízben elkevert élesztőt, és lemérek további 5 dl langyos vizet, és ezt is hozzáöntöm az eddigiekhez. A tál oldaláról haladva körkörösen elkezdem vegyíteni az anyagokat, majd mikor elkezd összeállni elkezdem gyúró mozdulatokkal összedolgozni. Ha nagyon ragad akkor apránként szórok hozzá lisztet amíg kell. 5-10 perc alatt össze kell álljon, akkor jó, ha "engedi" hogy egy nagyobb gombócot formáljak belőle.


Ha készen van, konyharuhával letakarom, és egy plédbe bugyolálom úgy, mintha lekvárt dunsztolnék. Minél jobban körbeveszi a pléd, annál jobb. 2 órán át hagyom kelni.

2 óra elteltével elkészül az első kelés.


Az első kelesztés után "leeresztem" a tésztát, azaz megint oldalról haladva leválasztom a tál széléről a tésztát, és ezzel együtt kinyomódik belőle a felgyűlt gáz. Nagyjából így fog kinézni leeresztés után:


Újra letakarom konyharuhával, és visszarakom a "dunsztba" ezúttal csak 1 órára. 55 perc múlva 100 fokra berakom a tepsit a sütőbe, hogy éppen langyos legyen, majd előveszem a tésztát, ami hasonlóan feljön, mint első alkalommal:


A tésztát az előzőekhez hasonlóan leeresztem, majd átteszem a tepsire és próbálok belőle kenyeret formázni. (A tepsit se lisztezni nem kell, se sütőpapírral letakarni!) Ha kész a kenyérforma fél órára ismét letakarom a konyharuhával, és a pléddel.


Nagyjából 20 perc múlva előmelegítem a sütőt 180 fokra, előkészítek egy éles kést, és egy kis tálba feltörök, majd összekeverek egy tojást.
Ha eltelt a fél óra előveszem a kenyeret, bevágom három helyen az éles késsel. Érdemes lefogni picit a tésztát, hogy könnyebb legyen vágni. Ha ez megvan, lekenem a felvert tojással. Ezalatt a kenyér továbbra is kel:


Ha elkészült a vágás és a lekenés, beteszem a kenyeret a 180 fokra előmelegített sütőbe, és 50 percig sütöm. 
50 perc elteltével kiveszem a sütőből, és rácsra teszem a kenyeret. Ez lehet a sütőrács maga, a lényeg az, hogy tudjon párologni alul a kenyér.
Én úgy oldom meg, hogy egy kisebb rácsot rárakok egy tányérra, s miközben hűl a kenyér gyűlik is a víz a tányérban.


A kenyeret zacskóban vagy folpackban tároljuk, hogy ne szívja be a kenyérből a maradék nedvességet. 4-5 napig simán tartható, nem morzsálódik annyira.

Tipp:
Miután lekenem tojással lehet rá szórni lenmagot, szezámmagot, szotyit, ki mit szeret.


Nehézség: közepes
Idő: kb. 5 óra, ebből a konkrét vele töltött idő nagyjából 30 perc
Adag: másfél kiló kenyér
Mosogatnivaló: kevés


A recept innen van: http://www.mindmegette.hu/hagyomanyos-hazi-kenyer-46990

No comments:

Post a Comment