2015/03/15

Házi kenyér


Hozzávalók:
- 90 dkg liszt (+ igény esetén pár dkg)
- 2,5 dkg friss élesztő (vagy 15 gramm száraz)
- 1+5 dl langyos víz
- 2 teáskanál só
- 4 teáskanál cukor
- 3 evőkanál olaj

Elkészítés:
Előkészítek egy nagyobb tálat vagy vájlingot és beleszitálom a 90 dkg lisztet. Hozzáöntöm a 2 teáskanál sót és a 4 teáskanál cukrot, majd összekeverem.
Egy mérőpohárba mérek 1 dl langyos vizet, hozzáadok 2,5 dkg friss élesztőt (vagy 15 gramm szárazat) majd egy kanállal elkeverem.
A lisztes-sós-cukros keverékhez hozzáöntöm a vízben elkevert élesztőt, és lemérek további 5 dl langyos vizet, és ezt is hozzáöntöm az eddigiekhez. A tál oldaláról haladva körkörösen elkezdem vegyíteni az anyagokat, majd amikor elkezd összeállni, elkezdem gyúró mozdulatokkal összedolgozni. Ha nagyon ragad akkor apránként szórok hozzá lisztet amíg kell. 10-15 perc alatt össze kell álljon, akkor jó, ha "engedi" hogy egy nagyobb gombócot formáljak belőle.




Ha készen van, konyharuhával letakarom, és egy plédbe bugyolálom úgy, mintha lekvárt dunsztolnék. Minél jobban körbeveszi a pléd, annál jobb. 2 órán át hagyom kelni.



Az első kelesztés után "leeresztem" a tésztát, azaz megint oldalról haladva leválasztom a tál széléről a tésztát, és ezzel együtt kinyomódik belőle a felgyűlt gáz. 


Újra letakarom konyharuhával, és visszarakom a "dunsztba" ezúttal csak 1 órára. 55 perc múlva 100 fokra berakom a tepsit a sütőbe, hogy éppen langyos legyen, majd előveszem a tésztát, ami hasonlóan feljön, mint első alkalommal.

A tésztát az előzőekhez hasonlóan leeresztem, majd átteszem a tepsire és próbálok belőle kenyeret vagy cipót formázni. Ha kész a cipó-forma fél órára ismét letakarom a konyharuhával, ráteszem a nagy tálat, amiben készült, majd erre a plédet.

Nagyjából 20 perc múlva előmelegítem a sütőt 180 fokra, előkészítek egy éles kést, és egy kis tálba feltörök, majd összekeverek egy tojást.
Ha eltelt a fél óra előveszem a kenyeret, s egy éles késsel keresztben bevágom. Érdemes lefogni picit a tésztát, hogy könnyebb legyen vágni. Ha ez megvan, lekenem a felvert tojással, és szórok rá magokat (lenmag, napraforgómag, szezámmag, stb).

Ezután beteszem a kenyeret a 180 fokra előmelegített sütőbe, és 50 percig sütöm. 
50 perc elteltével kiveszem a sütőből, és rácsra teszem a kenyeret. Ez lehet a sütőrács maga, a lényeg az, hogy tudjon párologni alul a kenyér.

A kenyeret zacskóban vagy folpackban tárolom, hogy ne szívja be a kenyérből a maradék nedvességet. 4-5 napig simán tartható, nem morzsálódik.

Így készült:



Tipp:
Klasszikus kenyér-formát is lehet készíteni belőle, de a tál segítségével a cipóforma kialakítása könnyebb.


Nehézség: közepes
Idő: kb. 5 óra, ebből a konkrét vele töltött idő nagyjából 30 perc
Adag: kb. másfél kiló kenyér
Mosogatnivaló: kevés


A recept innen van: http://www.mindmegette.hu/hagyomanyos-hazi-kenyer-46990

No comments:

Post a Comment