2014/12/30

Pingvinek

Hozzávalók:
- 125 gramm mozzarella (egy gömb)
- nagyobb fekete magozott olívabogyók (pingvinenként 2 db)
- 1 szál sárgarépa
- fogpiszkáló (pingvinenként 2 db)

Elkészítés:
A sárgarépát megtisztítom, meghámozom, és a nagyobbik oldaláról kezdve kb. 8-10 mm-es karikákat vágok belőle. 
A répakarikákból a pizzaszelet vágás példájára kivágok egy szeletet majd félreteszem őket további felhasználásig. A szeletekből lesz a pingvinek csőre, a maradékból a lábuk.
A pingvinek testéhez lecsorgatom a mozzarelláról a levet és nagyjából 1 centi vastag szeletekre vágom. A szélesebb szeletek túl nagyok lennének, ezért azokat félbe vágom és megpróbálom késsel lekerekíteni a szélüket. Nem kell mértani pontossággal, elég ha nagyjából szabályosak. Ha kész, átdöfök középen egy fokpiszkálót.
Hosszában félbevágok egy olívabogyót és a fogpiszkáló két végére tűzöm őket szárny gyanánt. Ezután hosszában is átszúrom a sajtot.A fejhez fogok egy egész bogyót, és a két vége közül (egyik vége csillagos, másik vége lyukas) a lyukasba teszem a már előre kivágott répaszeletet. Ha túl széles a lyukhoz, lehet levágni belőle, végig ügyelve arra, hogy a csőr (háromszög) forma megmaradjon.
Ezután összeállítom a pingvinemet: a hosszában álló fogpiszkáló alsó részét belenyomom a répába, és hozzáigazítom a testet. Ezután következik a fej, ezt  a ,,nyakrészig" tolom. Nem baj, ha fent marad a fogpiszkálóból, így könnyebb majd hozzáférni.Ha kész, az egyik szárnyból kilógó fogpiszkálóból levágom a felesleges darabot. Érdemes azonban itt is hagyni belőle, illetve figyelmeztetni a vendégeket/fogyasztókat, hogy két pálcika tartja össze a pingvinjeinket.
Tálalásig hűtőben tartom.

Tipp:
Snidlingből sálat is készíthetünk nekik, illetve majonézből szempöttyöket is kaphatnak.


Nehézség: közepes
Idő: kb. fél óra
Adag: 1 mozzarellából akár 8-10 pingvin is készíthető
Mosogatnivaló: kevés


Az Interneten láttam egy képet hasonló pingvinekről, de mivel a receptet nem néztem meg, valószínű, hogy nem ez a hivatalos elkészítési módjuk. 

No comments:

Post a Comment