2014/11/09

Fordított körtetorta

Hozzávalók:
- 40 gramm kristálycukor
- 40 gramm szobahőmérsékletű vaj
- 2 körte (minél hosszúkásabb, annál jobban összeér középen)
A tésztához:
- 15 dkg liszt
- 1 kk. sütőpor
- 1 kk. őrölt fahéj
- 8 dkg cukor
- 2 tojás
- 15 dkg tejföl
- 5 dkg étolaj

Elkészítés:
Elsőként elkészítem a körtét. A körtéket meghámozom, félbevágom és a feleket hosszában vékonyan csíkokra vágom.
Egy kisebb lábasban vagy serpenyőben karamellizálom a cukrot. Érdemes egyből magasabb lángra tenni, mert nagyon lassan olvad meg alacsony lángon. Folyamatosan kevergetem, s ahogy teljesen elolvad, hozzáteszem a szobahőmérsékletű vajat. Rögtön folytatom a keverést, hogy minél kevésbé ránduljon össze a cukor. Beleolvasztom a vajat is a cukorba, és keverhető masszát kapok. Égve hagyom a lángot, és beleteszem a körtéket a vajas cukorba, finoman puhára sütöm őket pár perc alatt. Ha elkészültek tálba szedem őket, és hűlni hagyom.
Egy tálban összekeverem a lisztet, a sütőport és a fahéjat, egy másik tálban pedig a cukrot, a két tojást, a tejfölt és az étolajat. Utóbbit összeöntöm a lisztes keverékkel, és fakanál segítségével simára dolgozom a tésztát. Folyós, de nem darabos masszát kell kapjak.
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
Egy 20 centis piteformát kikenek vajjal és elrendezem benne a karamellizált körtedarabokat.



Ha kész az elrendezés, ráöntöm a körtékre a tésztát. Sütőbe teszem és 25-30 perc alatt készre sütöm. Kiveszem a sütőből és hagyom langyosra hűlni. Ha kihűlt, egy nagyobb tányért teszek a süteményre, rászorítom, megfordítom, és így a tányérra kerül a torta, körtével felfelé.

Tipp:
Nagyon kellemes sütemény, de a tészta önmagában íztelen, úgyhogy fel lehet dobni vaníliás cukorral, vanília magokkal, vagy akár a tésztába reszelt körtével.


Nehézség: közepes 
Idő: kb. 1 óra
Adag: 8 kisebb szelet
Mosogatnivaló: közepes


Az eredeti recept (picit gyér leírással) itt található: http://divany.hu/alapkonyha/2014/09/18/forditott_kortetorta/

No comments:

Post a Comment