2014/11/23

Töltött káposzta

Habár neve alapján töltelék funkciót kéne ellátnia a húsnak, mi úgysem ennénk meg a káposztalevelet, úgyhogy egyfajta töltetlen káposzta ez.

Hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta (zacskós vagy üveges)
- 50 dkg darált sertéshús
- 25 dkg füstölt hús pl. sonka 
- 1 marék rizs
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 3 ek. olaj
- 1 csapott evőkanál liszt
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika (ez a rántáshoz)
- só
- bors
- tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:
Elsőként a káposztát önmagában megkóstolom, hogy mennyire savanyú. Általában az üveges káposzták jól ,,be vannak állítva" de ha túl savanyú, picit vízbe áztatom a káposztát és ha jó ízűnek ítélem, alaposan kicsavarom. Vigyázni kell, nehogy túlázzon, mert akkor íztelenné válik. Ha íztelen lenne, akkor érdemes megforgatni  káposzta savanyú levében, vagy összeforgatni kiázatlan káposztával.
Egy lábas aljára rendezem a káposztának nagyjából a felét, rárakom a szeletekre vágott füstölt húst, majd elkészítem a húsgombócokat. A darált húsba szórom a rizst, az egy teáskanál őrölt paprikát, sózom, borsozom, és kézzel összekeverem. Érdemes ezt is nyersen megkóstolni, hogy elég sós és borsos-e. Ha jónak találom golyókat formázok belőle és a lefektetett káposztára rendezem.


Rárendezem a maradék káposztát a húslabdákra, és annyi vízzel engedem fel amennyi éppen ellepi. Fedő alatt másfél óráig főzöm, ezalatt meg kell puhulnia a húsnak.
A sonkától sós lesz, úgyhogy nem kell külön sózni, azonban érdemes félidőben megkóstolni, hogy elég sós-e, és szükség esetén pótolni.
Ha megfőtt, óvatosan kiveszem a húsgombócokat és a füstölt sonkát is. Egy kisebb serpenyőben elkészítem a rántást: felhevítem az olajat, hozzáteszem a csapott evőkanál lisztet, csomómentesre keverem, és a tűzről lehúzva hozzákeverem az egy teáskanál őrölt paprikát. Alaposan hozzákeverem a rántást a káposztához és további 10 percig főzöm. Ha elkészült elzárom a lángot és visszateszem a húsgolyókat a káposztába. Tejföllel tálalom.

Tipp:
A füstölt sonka kihagyható, de igazán jó plusz ízt ad neki.


Nehézség: közepes
Idő: kb. 2 óra
Adag: 3-5 (étvágyfüggő)
Mosogatnivaló: közepes

No comments:

Post a Comment