2014/11/15

Fondü sütőtökben

Hozzávalók:
- 1 kisebb tök
- 15 gramm vaj
- 15 gramm liszt
- 50 ml fehérbor
- 75 ml tejszín
- 125 gramm reszelt sajt (trappista, cheddar)
- 25 gramm kék sajt (rokfort)
- egy kevés őrölt bors

Elkészítés:
Elsőként előkészítem a tököt. A tetejét levágom, és kiszedem a belsejéből a magokat. 200 fokra sütőbe teszem és 50-60 perc alatt puhára sütöm. Ha elkészült a tök, óvatosan kikaparok az oldaláról egy kis húst, figyelve, hogy maradjon egy stabil oldala a töknek. (Amennyiben tököt nem szeretnénk mártogatni a sajtba, ez elhagyató.)
A sajthoz kimérek 15 gramm vajat egy lábasba és megolvasztom, majd hozzászórom a 15 gramm lisztet, és csomómentesre keverem. Hozzáöntöm a fehérbort majd a tejszínt, és kevergetve összeforralom. Ezután beleszórom a sajtokat és addig kevergetem, míg fel nem olvadnak. Borssal ízesítem.
Kis lángon melegen tartom, eközben összegyűjtöm a mártogatni valókat. Számos mártogatós használható, például virsli, olívabogyók, zöldségek, alma, körte, kenyér, felvágottak, vagy akár főtt csirkemell is. Egy fondükészlethez fém pálcikák járnak, ennek híján, én bambuszpálcikákat használtam, teljesen jók a célra.
Ha elkészültek a mártogatnivalók a forró sajtszószt beleöntöm a tökbe. (Amennyiben kanalazáskor vagy süléskor megsérült a tök, alufóliával kibélelve hibátlanul működik.) 
Habár a sajtszósz az eredeti fondüzéssel ellentétben nincs melegen tartva, a folytonos mártogatástól nem szilárdul meg, és húsz-harminc percig langyos marad.
Több oldalon felhívják a figyelmet, hogy a meleg sajtszószra ne igyunk hideg folyadékot, nehogy összeálljon a sajt a gyomrunkban. Mivel ez nincs melegen tartva, és nem tűzforró, ezért talán nem kell véresen komolyan venni ezt az intelmet, de jobb vigyázni! Meglepően laktat, úgyhogy még időben álljunk le vele!

Tipp:
A tök leginkább esztétikai eszköz, úgyhogy teljesen kihagyható, ha a sajtszósz lábasban elkészül, abból is mártogathatunk.
Ha marad a sajtból, érdemes eltenni egy kis tálba a hűtőbe, mert másnap a pirítósra kenve isteni finom!


Nehézség: könnyű
Idő: húsz perc (tökkel együtt másfél óra)
Adag: 3
Mosogatnivaló: közepes



No comments:

Post a Comment