2014/10/03

Currys sárgarépakrém

Hozzávalók:
- egy kisebb fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 25 dkg sárgarépa (ez kb. 3 db közepes répa)
- 1,5 dl víz
- só (ízlés szerint)
- egy kevés bors
- 1 kávéskanál currypor (nem csípős)
- 1 kávéskanál mustár
- 1 késhegynyi őrölt koriander (elhagyható)

Elkészítés:
A hagymát kockákra vágom, és elkezdem párolni az olajban. A répákat meghámozom és félbe, majd a feleket is félbevágom és így negyed karikákat tudok vágni. (Lehet nagyobbra is hagyni őket, de minél kisebbre vágjuk, annál nagyobb eséllyel sikerül teljesen összeturmixolni.)
Az üvegesre párolt hagymára dobom a répát, sózom, borsozom, összekeverem, hagyom picit sisteregni, majd felöntöm a 1,5 dl vízzel és elkeverem benne a curryport, és a koriandert is. Alacsony lángon puhára főzöm a répát. Fedőt nem muszáj tenni rá, nem baj, ha párolog egy kicsit, csak oda ne égjen!
A répa kb. 40-50 perc múlva megpuhul. Ekkor elzárom, és hagyom kihűlni. Hűlés során még párolog, úgyhogy érdemes kihűlve turmixolni, hogy elnyerje végleges állagát. Turmixolás után ízesítem a mustárral, illetve igény esetén sóval és borssal.

Tipp:
Alapvetően pirított kenyérre terveztem, de sosem jutottam el odáig, hogy kenyérre kerüljön, mert magában is nagyon jó, éppen ezért nem árt kétszeres adaggal indítani.


Nehézség: könnyű
Idő: kb. másfél óra (ebből aktívan nem több, mint negyed óra)
Adag: kb. 2 szelet kenyérre való
Mosogatnivaló: kevés

No comments:

Post a Comment