2014/10/12

Aranygaluska

Rendkívül időigényes és vacakolós, de minden készítéssel töltött pillanat megtérül már az első falatnál.

Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 7 dkg vaj
- 3 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 2 tojás sárgája
A beleforgatáshoz:
- 30 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
A sodóhoz:
- 7 dl tej
- 4 tojás sárgája
- 1 vaníliarúd
- 6 dkg cukor
- 1 evőkanál liszt

Elkészítés:
A tésztához a 3 dl tejet picit megmelegítem, beleteszem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, és letakarva (vagy meleg helyen) felfuttatom nagyjából negyed óra alatt.
Egy nagyobb tálba szitálom az 50 dkg lisztet, és a 7 dkg olvasztott vajat, a 2 tojás sárgáját és a felfuttatott élesztőt alaposan összedolgozom. Akkor jó, ha hólyagosodik, és nem ragad mindenáron a kezünkhöz. A tészta tetejét meghintem liszttel, letakarom és kétszeresére kelesztem, erre adok neki fél-egy órát. 
Ha megkelt a tészta lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom, és pogácsaszaggatóval kiszaggatom. 
Egy tepsit kikenek vajjal. Több receptben is kapcsos, 26 centis tortaformát írnak, ennek az okára nem jöttem rá, mivel a tésztának csak a fele fér bele, úgyhogy legközelebb egy (szélével együtt) 42x39-es négyzet alakú tepsit kenek ki a vajjal, hogy az egész tésztaadag beleférjen. 
Egy kisebb tányérba teszem az olvasztott vajat, egy másikban a darált porcukrot és diót jól összekeverem. A pogácsákat egyenként először a vajba, majd a cukros dióba forgatom, és sorban szorosan egymás mellé teszem őket a tepsibe. (Itt érdemes igénybe venni annak a segítségét aki él és mozog a családban, egy ember szaggatja a pogácsákat, a másik mártogat és rakosgat a tepsibe.)
A sütőt 200 fokra előmelegítem, és amint elkészültem a pogácsák rakosgatásával letakarom alufóliával, beteszem a sütőbe és 45 percig sütöm.
Míg sül, elkészítem a sodót. A 7 dl tejet felteszem melegedni, s eközben a vaníliarudat hosszában bevágom, és kikaparom belőle a magokat. Könnyűnek tűnik, de vigyázni kell, hogy ne úgy szántsuk végig, hogy jönnek vele a vaníliahüvely darabjai. A vaníliamagokat hozzáteszem a melegedő tejhez. Míg melegszik, egy másik lábasban alaposan összekeverem a tojások sárgáját, a cukrot, és a lisztet. Amint felforrt a vaníliás tej, 1-2 merőkanalanként hozzáadom a tojásos cukros liszthez, elkeverem, majd újabb vaníliás tej és keverés, míg el nem fogy. Lassú tűzön sokszor kevergetve sűrűre főzöm. Nem kell nagyon sűrűre, nem puding! Ez időbe telik, úgyhogy türelem kell hozzá. Ha kész, elzárom, és félreteszem hűlni.
Amikor a tészta is megsült azt is hagyom picit hűlni, majd széttépem (gyönyörűen el fognak válni egymástól a pogácsák) és adagonként az ízlésnek megfelelően öntök rá a vaníliasodóból.

Tipp:
A négyzet alakú nagyobb tepsi csak a személyes tapasztalat szülötte, nyilván van oka, hogy sokan kör alakút ajánlanak, úgyhogy használd nyugodtan a tortaformás megoldást, ha szimpatikusabb, az íze nem ezen fog múlni.


Nehézség: közepes
Idő: 2,5-3 óra
Adag: sok (ha valaki "nagykanállal eszi" a sodót, akkor tán még pótolni is kell a tésztához)
Mosogatnivaló: sok


A recept Horváth Ilona alapú, de az egyenként mártogatós módszer innen van: http://www.nosalty.hu/recept/aranygaluska-ahogy-nagymamam-kesziti

2 comments:

  1. Még sosem csináltam aranygaluskát, de azt hiszem itt lesz az ideje.
    Tudod mi jutott eszembe?
    Ha nem a szaggatás van előrébb a műveleti sorban, hanem
    - a tepsibe belerakod a tésztát (esetleg a tepsi alját kikened olvasztott vajjal, cukros dióval megszórod, erre ráteríted a tésztát, utána megvajazod a tészta tetejét, majd erre a cukros dió, megsütöd és csak sütés utána szaggatod?
    Nem egyszerűbb? Lehet rosszul gondolkozom ... vagy még egyszerűbb, ha már magába a tésztába kerül a dió ...
    Na, ezen gyorsan gondolkozz, mert szerdán meg akarom csinálni! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eddig én is menzás kajaként tartottam számon az aranygaluskát, mert mindig csak ott ettem.
      Eredetileg tényleg úgy kell, hogy kivajazod a tepsit, rászórni a porcukor/dió felét és utána szorosan rápakolgatni a pogácsákat de egyenként mártogatva tényleg mindegyik isteni lesz. Biztos működik rászórással is, elvégre a menzán is finom volt!
      Kiszaggatni viszont szerintem mindenképp nyersen kell, hogy a nyesedéket újra lehessen gyúrni és hogy a pogácsák közti kis hézagokba is mehessen a diós/cukros szórásból.

      Delete