2014/08/31

Vörösboros marharagu

Hozzávalók:
- 60 dkg marhahús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál áfonyalekvár
- 2 dl húsleves (vagy 2 dl víz és egy fél leveskocka)
- 0,5 dl száraz vörösbor (ad neki egy plusz ízt, de enélkül is nagyon finom)
- 3 evőkanál olaj
- só
- bors

Elkészítés: 
A hagymát apróra vágom, és az olajon párolom, majd rárakom a kockákra vágott marhahúst. Míg barnás nem lesz minden darab hús, hagyom, néha megkevergetem. Ha bebarnul, hozzáadom a paradicsompürét, és ezzel is melegítem egy darabig, ezután beleteszem a mézet, jól elkeverem, hagyom, majd hozzáteszem az áfonyalekvárt, ezzel is jól elkeverem, és hagyom a tűzön. Pár perc szünetet mindenképp kell hagyni a három hozzávaló között, nem szabad egyszerre beletenni. Felöntöm 2 dl húslevessel (vagy 2 dl vízzel, és hozzámorzsolok egy fél leveskockát) alacsonyabb lángra veszem, és lefedem. Addig főzöm a húst gyöngyözve, míg puha, omlós nem lesz. Sózom (ésszel, mert az alaplé is sós!) ízlés szerint borsozom. A főzési idő húsfüggő, de másfél óra minimum kell neki. Ha puha a hús, hozzáöntöm a vörösbort, és azzal forralom pár percig, majd elzárom.
Hozzá fogyasztható tészta, tarhonya, vagy bulgur. A képen látható marharagu 200 ml bulgurral készült, amit 400 ml vízben főztem meg. 

Tipp:
Aki szereti 15 dkg felvágott gombát is belefőzhet. A gombát a paradicsompüré-méz-áfonyalekvár triumvirátusa és a húsleves között kell a raguhoz adni.


Nehézség: könnyű
Idő: kb. 2 óra 
Adag: 4
Mosogatnivaló: kevés


A receptet Keleti Andrea: Család, ízek, cha-cha-cha című könyvében találtam.


No comments:

Post a Comment