2014/06/18

Borsós-paradicsomos makaróni sülve

Hozzávalók:
- 40 dkg makaróni tészta
- 25 dkg mozzarella (ettől lesz spécibb, de trappistával is lehet)
- 40 dkg hámozott, felvágott paradicsom (konzervből a legegyszerűbb, de tubusos paradicsompürével is működik, viszont akkor kóstolgatni kell)
- 20 dkg zöldborsó
- 1 teáskanál ételízesítő
- 2 dl tejszín
- 1 csokor snidling (annyira nem érezhető benne, úgyhogy elhagyható)
- vaj vagy margarin
- só
Elkészítés:
A tésztát sós vízben megfőzöm. Egy 30x22x5 centiméteres tepsit (nem szentírás, lehet valamivel kisebb vagy nagyobb) kikenek vajjal vagy margarinnal, és nagyjából úgy, hogy mindenhová egyformán jusson, elrendezem benne a megfőtt, leszűrt tésztát. 
A tejszínt egy kis lábasba öntöm és az egy teáskanál ételízesítővel elkezdem melegíteni. Beleteszem a paradicsomot is, és kevergetve felforralom. Ha kész, beleöntöm a zöldborsót, elkeverem, és ráöntöm a tepsiben várakozó tésztára. Lehetne úgy is, hogy ráöntöm a tejszínes-paradicsomot, és erre a borsót, de talán több helyre eljut a borsó, ha egyszerre megy.
A mozzarellát kockákra vágom (vagy az esetleges trappistát lereszelem) és eloszlatom az eddigieken. A snidlinget apróra vágom, és meghintem a sajtot vele.
200 fokon sütöm addig, míg a sajt rá nem olvad, ez kb. 20 perc.

Tipp:
Első nap az igazán jó, mikor tocsog a paradicsomos szaftban, második nap már valamivel szárazabb. Én másod- és harmadnap is csináltam paradicsompüréből és tejszínből ,,főzetet" hogy egy kicsit szaftosabbá tegyem. 


Nehézség: könnyű
Idő: kb. 1 óra
Adag: 6
Mosogatnivaló: közepes


A receptet itt találtam, de eléggé túl van bonyolítva, úgyhogy kicsit leegyszerűsítettem: http://www.nosalty.hu/recept/borsos-paradicsomos-mozzarellas-tesztagratin

No comments:

Post a Comment