2014/04/11

Spenóttorta

Hozzávalók:
- 500 gramm finomliszt (+ a szóráshoz)
- 250 gramm vaj (+egy kevés)
- 1 dl tejföl
- 1 kávéskanál cukor
- 25 gramm élesztő
- 2 tojás sárgája
- só
A töltelékhez:
- 1 kg friss spenót (vagy fél kg mélyhűtött)
- 2 evőkanál olaj
- 1 nagyobb fej hagyma
- 2 tojás
- 100 gramm reszelt sajt (nálam vegyesen volt parmezán, cheddar és trappista, de lehet egy fajtából is)
- 500 gramm tehéntúró (ha lehet, a krémesebb fajtából)
- szerecsendió

Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez a lisztet egy nagyobb tálba öntöm, és belemorzsolom a vajat. A tejfölt meglangyosítom, elkeverem benne a cukrot és az élesztőt és hozzáteszem a lisztben összetört vajhoz. Hozzáadok még egy tojás sárgáját és fél kávéskanál sót, és alaposan összegyúrom a tésztát. Két részre szedem, egy nagyobb és egy kisebb cipóra. Letakarom, és fél órát kelni hagyom.


A spenótleveleket megmosom, és bő, enyhén sós vízben öt percig főzöm. Leszűröm, kinyomkodom belőle a vizet, és összevágom (vagy turmixolom) és egy nagyobb tálba teszem. (Mélyhűtött spenót esetén kiolvasztom és kinyomkodom belőle a vizet.)
Az olajon megfonnyasztom a hagymát, hagyom kicsit hűlni, és hozzáöntöm a spenóthoz, a tálba. Hozzáteszem még a két tojást, a reszelt sajtot, és a túrót, és alaposan összekeverem. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítem.
Egy 25-30 centiméter széles, minimum 3-4 centi magas kapcsos tortaformát kikenek vajjal (az alját és az oldalát is kikenem). A nagyobbik cipót lisztezett lapon 31-36 centis kör alakra nyújtok (a tortaforma szélessége + kb. 6 centi) és beleegyengetem a kivajazott formába. A formába emelés nem egyszerű, lehet úgy, hogy eleve sütőpapíron nyújtom, így könnyebb beleemelni, vagy ráteszem a formát a tésztára, és megfordítva beleborítom. A forma szélén 3-4 centi magasságban meghagyom a tésztát, a többit levágom. 


A tésztát pár helyen megszurkálom villával, és belekenem a spenótos masszát. Minél egyenletesebben sikerül kenni, annál jobb. 
A kisebbik cipót nagyjából 8 mm vastagra nyújtom, és derelyevágóval nagyjából egy-másfél centi vastag csíkokat vágok belőle. A csíkokat átlósan, egymástól egyenlő távolságra teszem az egyik, majd a másik oldalról. Amint leraktam az egyik tésztacsík-sort lekenem egy tojás sárgájával, ráteszem a másik tésztacsíkot, és ezt is lekenem a tojás sárgájával. A maradék tésztából szintén kb. másfél centis csíkokat vágok, és körberakom két-három nagyobb csíkkal a tortát, majd ezt is lekenem tojással.



180 fokra előmelegített sütőben a sütő középső magasságára téve nagyjából 1 órát sütöm. Ha kész, hagyom langyosra hűlni, leveszem róla a tortaformát, és tortaszerűen szeletelem. Hűtőben tartva napokig friss marad! Savanyúsággal isteni.


Tipp:
Az eredeti recept gyümölcstorta formában készíti, aminek híján vagyok. A formát 30 centi átmérőjűnek, és 3-4 cm magasnak írja. Ebben az esetben ha belekerül a tészta a formába, és felkerülnek rá az átlós tésztacsíkok, a lehajló tésztából vissza kell hajtani a tortára, és azt lekenni tojás sárgájával.


Nehézség: közepes
Idő: kb. 2-2,5 óra (ebben benne van az 1 óra sülés és fél óra kelés)
Adag: 8 szelet (egy szelet is laktat)
Mosogatnivaló: sok


A recept a Lajos Mari Konyhája magazin 2013/1. számából való, melyben ,,Rácsos-túrós spenóttorta" néven található.

No comments:

Post a Comment