2014/01/29

Kakukkfüves ropi

Hozzávalók:
- 20 dkg sütővaj
- 30 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
- 1 púpozott evőkanál szárított kakukkfű
- 1,5 dl tejföl
- 1 tojás
- 1-1,5 teáskanál só
- ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:
A szobahőmérsékletű vajat összemorzsolom a 30 dkg liszttel. (Ha nem szobahőmérsékletű, ér betenni egy picit a mikróba.) Hozzáteszem a tojást, a tejfölt és a fűszereket, majd jól összedolgozom. Ha összeállt a tészta, meg lehet kóstolni, hogy elég sós/borsos/kakukkfüves-e. Ha készen van, zacskóba vagy folpackba csomagolom, és 1-2 órára a hűtőbe teszem. 
1-2 óra után lisztezett deszkán nagyjából 3 mm vastagra nyújtom a tésztát (elég nagy lesz, úgyhogy érdemes félbevágni a tésztát nyújtás előtt). Derelyevágóval 2-3 részre osztom, attól függően, milyen hosszú ropikat akarok készíteni, majd szintén derelyevágóval ropi vastagságú csíkokat vágok. Késsel nem érdemes próbálkozni, mert nagyon puha a tészta. A derelyevágóra is feltekeredik, de könnyen le lehet szedni róla. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom a ropikat, és egy-egy adagot 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütök.

Tipp:
Akár egy éjszakát is állhat a hűtőben, úgyhogy dolgunkat megkönnyítendő, a készítés előtti napon is be lehet gyúrni.


Nehézség: könnyű
Idő: kb. 1 óra (+ 1-2 óra hűtött idő)
Adag: 3 nagy tepsi
Mosogatnivaló: közepes


A recept a Nők Lapja - Konyha 2013 májusi számában található.

4 comments:

  1. Ma megcsinálom ezt a ropit! :)
    Egyébként marha jó olajaid vannak!!!! irigy-irigy!

    ReplyDelete
  2. Anyam heti szinten gyartja a ropijaidat. Mar odaig fajult a dolog; hogy profi "ropigyartova" lepett elo. Ez a ropi drog!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D Slussz poén, hogy én nem is kóstoltam, mert kisült, fénykép, és már vitte is az Ember a vendégségbe.

      Delete