2014/01/22

Zöldborsós rizottó

Isteni finom!

Hozzávalók:
- 2 evőkanál (olíva)olaj
- 10 dkg vaj
- 1 fél fej hagyma (vagy két szár újhagyma)
- 17,5 dkg rizottó rizs
- 1 dl fehérbor
- 6 dl zöldséges alaplé (kockából is lehet)
- 25 gramm reszelt parmezán
- 30 dkg zöldborsó
- só

Elkészítés:
A borsót sós vízben felteszem főni. (Ugyan lehet később is, időmegtakarítás céljából mégis érdemes ezzel kezdeni.) 
Az olajat egy kisebb lábasban felforrósítom, és felolvasztok benne 25 gramm vajat. Hozzáteszem az apróra vágott hagymát, és üvegesre párolom. Ezután hozzáadom a kimért rizottó rizst, és két percig hevítem. Lejjebb veszem a lángot, és hozzáadom a fehérbort, majd várom, hogy elpárologjon. Ez nagyon gyorsan, 1-2 perc alatt megtörténik, hiába az alacsony láng.
Ha a bor elforrt, merőkanalanként elkezdem adagolni az alaplevet. Nem szabad tocsognia a lében, de azért legyen is alatta valami. Amint beszívta/elfőtte az adagot, hozzáteszem a következő merőkanálnyi levet. Ezt addig csinálom, míg a rizs meg nem puhul. Ez az alaplé elfogyásával arányos lesz.
Ha megfőtt a rizs, hozzákeverem a maradék vajat, és a reszelt parmezán sajt felét. Sózom, és belekeverem a megfőtt, leszűrt borsót. Tálaláskor a tetejére szórom a maradék parmezánt.

Tipp:
Ugyan a bor kihagyásával is ízletes, de ha egy mód van rá, semmiképp ne hagyd ki belőle, mert attól lesz olyan ízletes, amilyen!


Nehézség: közepes
Idő: 30 perc
Adag: 3
Mosogatnivaló: sok


A receptet innen vettem: http://www.nosalty.hu/recept/zoldborsos-rizotto

No comments:

Post a Comment