2013/12/30

Lencsekrémleves

Hozzávalók:
- 13 dkg lencse
- 2 evőkanál olaj (akár olíva)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 sárgarépa
- 1 lapos kávéskanál őrölt rozmaring
- 1 kávéskanál mustár
- 1 kávéskanál tárkony
- 1 babérlevél
- 2 húsleveskocka, vagy 1 liter alaplé
- 1 dl tejszín

Elkészítés:
A lencsét a főzést megelőző este bő hideg vízbe áztatom, majd másnap a főzés kezdete előtt leöntöm róla a vizet. Egy lábasban felforrósítom az olajat, és fokhagymanyomón keresztülnyomom a fokhagymát. Kicsit pirongatom a fokhagymát, majd hozzáadom a leszűrt lencsét, a karikákra (vagy még kisebbekre) vágott répát, a tárkonyt és a rozmaringot, és 3-4 percig kevergetve hevítem. Hozzáöntöm az alaplevet (vagy 1 liter vizet és 2 húsleveskockát), kiegészítem a babérlevéllel, és az egy kávéskanál mustárral, és puhulásig főzöm. A lencse az áztatás miatt hamar megpuhul, a répának kell több idő. Ha megfőtt, kiveszem a levesből a babérlevelet, és esetleg betétnek egy pár kanál lencsét. Összeturmixolom a levest, visszateszem a tűzre, hozzáöntök 1 dl tejszínt, és újraforralom. Leveszem a tűzről, és tálalom.

Tipp:
Levesgyöngy, illetve pírított kenyérkockák is kiváló levesbetétek.


Nehézség: könnyű
Idő: kb. 1 óra 15 perc
Adag: 4 tányér
Mosogatnivaló: kevés

No comments:

Post a Comment