2013/12/16

Karácsonyi keksz

Nem a mézeskalács az egyetlen felület, ahol a gyerekek is kiélhetik karácsonyi dekorációs vágyukat a konyhában! Ez a keksz pont erre jó!

Hozzávalók:
- 75 gramm vaj
- 50 gramm porcukor
- 1 citrom reszelt héja (elhagyható)
- 1 tojás sárgája (fehérjét megtartani!)
- 175 gramm liszt
- egy csipet só

A dekoráláshoz:
- tojás fehérje (minél több, annál több lesz a máz)
- porcukor
- ételfesték ha kell (a pirosat málnaszörppel is lehet pótolni)

Elkészítés:
Egy nagyobb tálba belemérem a lisztet, és a szobahőmérsékletű vajjal összedolgozom amennyire engedi. Hozzáadom a tojás sárgáját, a citrom reszelt héját, a sót és a porcukrot, majd újra összegyúrom. Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra nyújtom a tésztát, és egy nagyobb szaggatóval, vagy pohárral kiszaggatom.
Zsírpapírral bélelt tepsibe teszem, és 190 fokra előmelegített sütőben sütöm 10-12 percet.
Miután kihűlt díszíthető.
A cukormázhoz összekeverek annyi tojás fehérjét, amennyi mázra nagyjából szükségem van. Kezdetnek egy is elég, ehhez nagyjából 15 dkg cukor kell. Olyan keményre verem a fehérjét, hogy ne folyjon ki a tálból. Elkezdek porcukrot adagolni hozzá, de óvatosan, nehogy túl sok legyen. Érdemes szitából szórni a cukrot, hogy ne legyen csomós. Folyamatosan keverem a tojáshabbal, addig, míg sűrű mázat nem kapok. Nagyjából akkor jó, ha tejföl sűrűsége van.
Ha több színre van szükségem, szétosztom, és egy-két cseppet teszek bele a kívánt színből. Zacskóba töltöm, picike lyukat vágok rajta, és kezdődhet az alkotás!

Tipp:

Pogácsaszaggatóval kisebbekre szaggatva, és dísz nélkül is finom teasütemény. 


Nehézség: könnyű (maga a keksz-készítés legalábbis mindenképpen)
Idő: kb. fél óra + alkotás
Adag: 8-9 nagyobb keksz
Mosogatnivaló: közepes

No comments:

Post a Comment