- 40 dkg liszt
- egy kocka vaj (25 dkg)
- 175 gramm tejföl (egy kis doboznyi)
- egy csipet só
- 2 evőkanál porcukor + 30-40 gramm
- 30 gramm darált őrölt mandula
- 2 tasak vaníliás cukor
Elkészítés:
A lisztet összedolgozom a szobahőmérsékletű vajjal, majd a tejföllel. Ízesítem egy csipet sóval, és két evőkanál porcukorral, ezeket is beledolgozom.
Lisztezett felületen kb. 4-5 milliméter vastagra nyújtom a tésztát, és fánkszaggatóval, vagy egy whiskey-s pohárral köröket szaggatok belőle. A köröket zsírpapírral belelt tepsibe rakosgatom. Az őrölt mandulát elkeverem egy tasak vaníliás cukorral, és nagyjából egy fél teáskanálnyit teszek minden egyes kör közepe felé.
Ezután félbehajtom a kört vigyázva, hogy ne jöjjön ki belőle a töltelék. Egymásra nyomkodom a kör széleit úgy, hogy nagyjából D betűt formázzanak.
180 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 15-20 percig sütöm őket. Akkor jó, ha elkezd picit barnulni a tetejük.
Míg sülnek a hódok, egy nagyobb tálban 30 gramm cukrot összekeverek egy zacskó vaníliás cukorral. Amint elkészültek a sütemények, azon nyomban ,,bevágom" őket a vaníliás porcukorba. Sajnos nem úgy működik, hogy megrázom a tálat, és rajtamarad, hanem egyenként kell megforgatni őket a cukorban.
Így készült:
Tipp:
Mandula helyett lehet darált diót, vagy lekvárt is használni töltelék gyanánt.
Nehézség: közepes
Idő: 1-másfél óra
Adag: 34 darab
Mosogatnivaló: közepes
No comments:
Post a Comment