2013/11/03

Sütőtökös cipó

Hozzávalók:
- 400 gramm sütőtök (héj és mag nélkül)
- 700 gramm liszt
- 1 dl langyos tej
- 1 evőkanál cukor
- 25 gramm élesztő
- 1 evőkanál só
- 2 dl langyos víz (+)
- 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
A sütőtököt vastagabb szeletekre vágom, és 180-200 fokos sütőben puhára sütöm. Ez kb. 45-50 perc. Ha kész, hagyom hűlni, kockákra vágom, és pépesre turmixolom.
A lisztet egy nagyobb tálba teszem, és egy kis mélyedést készítek a közepébe úgy, hogy a tál alját ne lássam. A langyos tejbe teszem a cukrot és az élesztőt és a lisztbe készített mélyedésbe öntöm. Rádobok egy kevés lisztet a környezetéből, és egy konyharuhával letakarva hagyom pihenni 20 percet. Ezután apránként hozzáadom a vizet, a sót, az olajat és a tökpürét. Akkor jó, ha lágy a tészta, de nem ragad, víz még kellhet hozzá. Miután késznek nyilvánítom, letakarom 40 percre pihenni, mely idő alatt a kétszeresére fog kelni.
Lisztezett munkalapon átgyúrom a tésztát, és négy részre osztom, majd cipó vagy kenyér alakokat formázok belőle. (Két részre is osztható, így nagyobb kenyereket fogunk kapni.) Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, megszórom liszttel, és rárakok 2 cipót, amennyire lehet, távol egymástól, mert nagyon megnő sülés alatt. A cipók tetejét átlósan bevágom, és ismét letakarom konyharuhával és kelesztem 40 percig.
A sütőt 220 fokra előmelegítem, az aljára teszek egy forró vízzel félig teli lábast. A sütőbe teszem a tepsit (vagy két használható tepsi esetén tepsiket) és negyed óra múlva 200 fokra veszem a hőt majd 30-35 percig sütöm. Ahogy kiveszem, azonnal átkenem a cipók tetejét hideg vízzel, és hagyom teljesen kihűlni. A hideg víz azért kell, hogy megrepedjen a kenyér héja. (Az én sütőm picit odakapta a tetejét, úgyhogy nem repedezett be a víztől.)
Akárcsak a bolti kenyér, ez is pirítható, s bármivel fogyasztható.

Tipp:
Miközben összeállítjuk a tésztát, lehet adni hozzá 1-2 evőkanál pirított tökmagot.


Nehézség: nehéz
Idő: kb. 3 és fél óra

Adag: sok
Mosogatnivaló: kevés



A recept a Lajos Mari magazin 2013/4-ik számában található.

No comments:

Post a Comment