2013/11/30

Adventi koszorú - no. 3

"Vótmá'" de gondoltam, emlékeztetőnek, illetve további díszítési tippnek jó. Ez az idei, 2013-as koszorúnk.

Hozzávalók:
- 25 dkg lisz
- 0,5 dl + 0,75 dl tej
- 4 cl olaj
- 13 gramm élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 tojás a kenéshez
- 1 tűzálló tál (nem feltétlenül szükséges)
- díszítőelemek

Elkészítés:
Fél dl tejet langyosra melegítek, majd a cukorral és az élesztővel felfuttatom. Nagyjából 20 perc-fél óra kell neki. Ha felfutott, a hozzávalókat alaposan összegyúrom, és letakarva pihentetem háromnegyed órát. Az idő elteltével gyúrok még rajta egy keveset, majd három egyenlő részre vágom. Mindegyikből egy-egy hosszú, kb. 70 centis ,,kígyót" sodrok. Amennyire lehet, legyen egyenletes! Ha megvannak, a tetejüknél összegyúrom őket (egy pár csepp vízzel rá is lehet segíteni) és lazán összefonom őket. Fontos, hogy laza legyen, mert sülés során még fog dagadni.




Kör alakban egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és összegyúrom a végüket egymással. Itt segíthetek magamon azzal, hogy egy kisebb tálat, vagy lábast (aminek a füle feljebb van) körbeveszek sütőpapírral, és e köré teszem a font tésztát. Így könnyebb kör formát kialakítani.



Ezután lekenem egy felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben sütöm 20-25 percet. Mivel a lábas magasság amiatt alsóbb rácsra kell tenni, inkább 25 perc.
Ha kész, hagyom hűlni, kiveszem a lábast, és rögtön díszíthető.

A díszítés csak a fantáziára van bízva, íme néhány tipp.
A képen látható koszorú köré egy girland van fűzve. Ezt érdemes rögzíteni pár ponton, amit úgy a legkönnyebb megoldani, hogy feláldozunk egy-két gémkapcsot. Kihajtottam egyet, és kettévágtam, mert egy egész túl hosszú lenne. A tészta alján lesz, úgyhogy a színe igazából mindegy.



Ezután elkezdtem fűzni a koszorú köré a girlandot, és a legelső pontnál rögzítettem a tészta alján.



Ezután csak arra kell ügyelni, hogy nagyjából egyenlő távolságra legyen egymástól a girland, és hogy ne csússzon el, úgyhogy érdemes szorosan rátekerni.



Ha kész, ismét rögzítem az alján gépkapoccsal, és jöhetnek a gyertyák. Idén elég nagyok lettek a gyertyák (vagy kicsi a koszorú, nem muszáj eldönteni) úgyhogy nehezebb volt stabilizálni őket.
Minden gyertya végébe dugtam egy-egy egész fokpiszkálót. Minél mélyebbre kell nyomni, majd próbálgatni, és a megfelelő hossznál elvágni a fokpiszkálót. Ilyen nagy gyertyánál érdemes olyan hosszúra hagyni, amennyire a tészta engedi.



Kész.

Természetesen másképp is díszíthető, kizárólag a fantáziára van bízva. Az sem baj, ha a tészta teljesen be van fedve. Mivel nem evésre készült, ragasztó is használható hozzá!


Nehézség: nehéz (kellhet hozzá gyakorlat)
Idő: kb. 3 óra + hűlési idő (díszítéssel együtt a 3 óra)
Mosogatnivaló: közepes

1 comment:

  1. Utolagos engedelmeddel megosztottalak mindenhol!!!!! :-) :-)

    ReplyDelete