2013/08/04

Meggyes-rácsos pite



Hozzávalók:A tésztához:
- 45 dkg liszt (liszttől függ, lehet 55 dkg is)
- fél csomag sütőpor
- fél kávéskanál só
- 12 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg margarin
- 2 tojás
- 1 evőkanál tejföl

A krémhez:
- 8 dl meggylé
- 1 kg meggy (nálam ez 2 meggybefőtt volt, 80 dkg meggyel)
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 5 evőkanál cukor
- fahéj

A tetejére:
- 1 tojás

Elkészítés:
A töltelékkel érdemes kezdeni, hogy kihűljön, mire elkészül a tészta.
A meggyeket kimagozom, majd meghintem őket fahéjjal. 7 dl meggylevet felrakok melegedni a tűzre, a maradék 1 dl-ben pedig elkeverem a pudingporokat, és a cukrot. Ha forr a meggylé, hozzáöntöm a meggyleves pudingot, és addig főzöm kevergetve, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, hozzáöntöm a kimagozott meggyeket, és alaposan elkeverem.

A tészta elkészítéséhez a lisztet, a sót, a sütőport, a cukrot és a vaníliás cukrot elkeverem. Hozzámorzsolom a szobahőmérsékletű margarint, hozzáadom a tojáskat és a tejfölt, majd tésztát gyúrök belőle. Itt dől el, kell-e a 45 dkg liszten felül plusz, ha még ragadós, teszek hozzá.
A tésztát két részre osztom, és egy, a tepsi méretével  megegyező sütőpapíron kinyújtom az egyik felét kb. fél centi vastagra úgy, hogy a szélei amennyire lehet, fel legyenek hajtva, hogy ne folyjon ki a meggy. (Nem hagyományos, sütő méretű tepsiben készült, kb. fele akkorában.) Ezután beleteszem a tepsibe, eloszlatom rajta a meggyet, és kinyújtom a tészta másik felét is. Kb. 1 centi széles csíkokra vágom. Ezeket szépen átlósan rápakolom a meggyes rétegre kb. 1-2 centis távolságban egymástól, majd a másik oldalról ugyanígy, hogy keresztezzék egymást. Ha még marad tészta, a csíkokkal körberakom a süteményt, ezzel is gátolva a meggy kijutását a tésztából sülés közben. A tetejét lekenem egy felvert tojással, és 180 fokos sütőbe teszem. Elvileg 40 perc alatt kész, de érdemes ránézni időnként.

Így fog kinézni sütés előtt

Így készült:



Tipp:
Cseresznyével is készíthető.


Nehézség: közepes
Idő: magozással együtt kb. 3 óra
Adag: sok
Mosogatnivaló: közepes

No comments:

Post a Comment