2013/08/12

Jamie Oliver: Jamie főzőiskolája – Tanulj meg főzni 24 óra alatt

Jamie Oliver relatíve nagy népszerűségre tett szert, mind televíziós műsorai, mind könyvei által. Műsoraiba belenéztem, s habár a hozzávalók beszerzését és árát illetően voltak kétségeim, rögtön láttam, hogy ez a pali ért hozzá. Nem csak a főzéshez, a fűszerekhez, zöldségekhez, gyümölcsökhöz, hanem tudja, hogy a különböző ízek hogyan passzolnak, vagy épp hogyan utasítják el egymást.

Ezen felbuzdulva kivettem a helyi könyvtárból egy kötetét, s azt kell mondjam, jól tettem, hogy a könyvtárból vettem ki, és nem a pénzemből meg.

A könyv, címe alapján az alapoktól készíti fel az amatőröket a főzésre. Az első pár oldalból ez látszik is, hiszen a konyhában szükséges eszközöket, illetve hozzávalókat mutatja be.A könyv felépítésével nem feltétlenül értek egyet, hiszen míg az első fejezetben a ,,fűszeres marokkói halpörkölt kuszkusszal” és a ,,csirkés-póréhagymás sztroganoff” készíthető el, csupán a könyv 296. oldalán találhatók a valóban könnyű, és kezdők számára is könnyedén elkészíthető ételek, mint a bögrés palacsinta, és a lágytojás. Amatőr szakácsoknak íródott könyvben mindenképpen helye van az olyan recepteknek, melyeket Jamie megemlít, mint például a tojás különböző elkészítési formái, hogyan kell lágy-és tükörtojást, illetve omlettet készíteni. Ugyanakkor túlzásnak érzem az olyan ,,recepteket” mint a ,,friss gyümölcstál”, ami annyit tesz, hogy különböző gyümölcsöket tisztítsunk meg, és joghurttal tálaljuk őket.


Vagy ilyen a ,,fagylalt” bekezdés alatt futó összes leírás, mely arról szól, hogy fogj egy banánt, önts rá karamellt, és mellé tegyél vaníliafagylaltot. Számomra ez a rész a mélypont a könyvben, mert ez még egy amatőr szemében sem tűnhet receptnek, hiszen nem kell hozzá tudás, csak végy pár látszólag passzoló hozzávalót, ami otthon van, és rakd egymás mellé. 
Ezek mellett persze vannak hasznos receptek is. Külön kitér a köretekre, hogyan kell hagymás répát, illetve mustáros spárgát csinálni. 

A könyv az elkészítési módok és ételek alapján nem magyar szájízre íródott, hiszen a az ,,alap pörkölt recept” olyan hozzávalókat sorol, melyek a ,,magyar” pörköltben elképzelhetetlenek, mint például a répa és a zeller, s a fűszerpaprikát paradicsomszósszal helyettesíti, mely aztán tényleg megerőszakolja a pörkölt fogalmát.
Helyi ismereteim alapján nyugodtan mondhatom, hogy a receptek az angol gyomornak hízelegnek, hiszen nekik teljesen természetes, és ízletes étel a darált húsos-hagymás pite, és a pörkölt leveles tésztába töltve.

Ami tetszik, az ,,a saláták evolúciója” című rész, mert ebben van fantázia. Ha csak felvágod a paradicsomot, ilyen lesz; ha különböző fűszereket teszel hozzá, olyan; ha sajtot, vagy olívabogyót, amolyan. Itt jelenik meg, ami a videók alapján állapítható meg: Jamie tudja, mit mivel érdemes keverni, ugyanakkor a receptjei nem igazán állják meg a helyüket a Brit-szigeteken kívül.

Összességében nem mondanám egyértelműen használhatatlan kötetnek, mert nem az, ugyanakkor pénzt nem adnék érte, mert ha öt ételt elkészítenék belőle, már sokat mondok. Sorry, Jamie.

(Eredeti cím: Jamie’s Ministry Food – Anyone can Learn to Cook in 24 Hours)

A borítóképet az aruhaz.szekelyhon.ro oldalról kölcsönöztem.

No comments:

Post a Comment