Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 gramm cukor
- 40 gramm liszt (+)
- 2 tojás
- egy csipet só
- kevés vajA krémbe:
- 30 dkg málna
- 1 zacskó porzselatin (25 grammos szokott lenni)
- 250 gramm tejföl
- 300 ml tejszínhab
- 80-100 gramm porcukor
A tetejére:
- 10 dkg málna
Elkészítés:
A tojások fehérjét és sárgáját elválasztom. A sárgáját elkeverem a cukorral, a fehérjét egy csipet sóval keményre verem. Óvatosan összeforgatom a felvert fehérjét a cukros sárgájával, és hozzáadom a lisztet. Addig keverem, míg sűrű, csomómentes massza nem lesz.
Egy kapcsos tortaformát (csak 27 centisem van, de ez kicsit nagynak bizonyult, úgyhogy jobb a kisebb) kikenek vajjal, és kilisztezem. Egyenletesen eloszlatom benne a piskótatésztát, és 180 fokos sütőben sütöm 10 percig.
A krémhez a zselatint elkeverem kb. 1 dl hideg vízben, majd tűzre teszem, és kevergetés közben felmelegítem. Forrásközelben elzárom, és hagyom hűlni.
A málnákat összeturmixolom. Könnyen megadja magát, fél perc se kell, hogy jó folyós legyen.
A tejszínhabba beleforgatom a tejfölt, a porcukrot, és az összeturmixolt málnát.
Ilyen jól fog kinézni, mielőtt összekevered:
Ha még kell bele cukor, ízlés szerint mehet.
Ha a zselatin szobahőmérsékletűre hűlt, teszek bele egy-két evőkanálnyit a málnás krémből, elkeverem, majd beleöntöm a málnás krémbe. Kicsit elkeverem, és ráöntöm a kihűlt tésztára.
Hűtőbe teszem legalább 5 órára, és ha a zselatin összedolgozta magát, lehet díszíteni és a kapocs levétele után felvágni, majd fogyasztani.
Tipp:
A bátrabbak próbálkozhatnak fél zacskó zselatinnal is, hátha krémesebb lesz. Továbbá ha van választék tepsikből, jobb egy 27 centissel kisebbel kezdeni, mert valószínűleg a tészta vékonysága miatt ,,jutott be" a málnakrém a tészta alá - persze a minőségén nem ront semmit.
Nehézség: közepes
Idő: másfél óra
Adag: 8 szelet
Mosogatnivaló: közepes
No comments:
Post a Comment