2013/06/08

Hamis Dobos torta

Hozzávalók:
 A tésztához:
- 6 tojás
- 150 gramm porcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 130 g liszt

A krémhez:
- 6 tojás
- 100 gramm kakaópor 
- 100 gramm porcukor + 1-2 evőkanál (ha holland kakaóport használsz, akkor 120-150 gramm)
- 250 gramm margarin

Elkészítés:
Előkészületként egy 23 centis tepsit körberajzolok (lehet pár centivel kisebb, vagy nagyobb is) egy sütőpapíron, hogy egyformák legyenek a tésztalapok. Kis is lehet vágni, de amíg a bejelölt részen belül maradunk a tésztával, nem muszáj. 



A tojások sárgáját és a porcukor felét, 75 grammot alaposan összekeverem, míg a cukor fel nem oldódik. 
A tojások fehérjét és sárgáját elválasztom, a fehérjét egy csipet sóval felverem. 


A felvert fehérjéket óvatosan beleforgatom a tojások sárgájába, hozzáadom a maradék porcukrot és a lisztet. Utóbbit érdemes átszitálni, nehogy csomós legyen. Óvatos mozdulatokkal, hogy a fehérje össze ne törjön, elkeverem a tésztát. Akkor jó, ha nincsenek benne darabok, és nyúlós.

A kapott tészta ötödét a sütőpapírra kenem úgy, hogy a megjelölt kör alakon belül maradjak. Kanállal elegyengetem úgy, hogy lehetőleg egyenletes legyen. Nem kell vastagnak lennie, mert sütés közben feljön.


200 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 10 percig sütöm. Érdemes ránézni 7-8 perc körül, mert a sülés gyorsasága attól is függ, hogy milyen vastagra sikerül az aktuális tésztalap. Villával ellenőrzöm. Ezt még négyszer megcsinálom, egyenként megsütöm a lapokat, és hagyom őket hűlni, mielőtt egymásra tenném.

A krémhez felütök 6 tojást, hozzákeverek 100 gramm kakaóport és 100 gramm porcukrot. Felteszem a tűzre, és sűrűsödésig főzöm. A lényeg, hogy mindenképpen felforrjon, nehogy a tojás bezavarjon. Lehet gőz felett is csinálni, de legalább egy fél óra, mire felforr, úgyhogy érdemesebb a gázon melegíteni, viszont ebben az esetben folyamatosan kell kevergetni, nehogy odaégjen.
Ha besűrűsödik, hagyom kihűlni. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverem 1-2 evőkanál porcukorral, és alaposan a csokis krémhez keverem. Ha van, érdemes géppel csinálni, hogy ne legyen darabos a kakaó (de ha darabos, az sem ront a végkifejleten).

Ha készen van mind a krém, mind a tortalapok, összeállítom. Egy tortalap, rá krém, majd tortalap, krém, és így tovább, míg el nem fogy. A végére hagyok krémet, hogy legyen mivel lekenni a tortát.

Ezután lehet díszíteni:



Majd szeletelni:


Tipp:
A ,,hamis" jelző arra utal, hogy nincs a tortán a megszokott karamelles dob Ha mégis el szeretnéd készíteni, az utolsó tésztalapot ne tedd rá a tortára, illetve ne kend le csokival a torta tetejét, csak az oldalát. 

Ami ehhez kell:
- 150 gramm cukor
-2-3 evőkanál víz
- fél evőkanál vaj
Tedd a cukrot és a vizet egy lábasba vagy serpenyőbe, és alacsony lángon kezd el olvasztani, majd add hozzá a vajat. Amint felolvadt, növeld a hőt, és melegítsd addig, míg be nem barnul a cukor. Míg folyik, gyorsan öntsd rá a megmaradt tésztalapra, és azon nyomban vágd be a szeleteket a cukor felületén. A tortára lehet tenni egyben, és darabokban is.


Nehézség: nehéz
Idő: fél nap
Adag: 8 szelet
Mosogatnivaló: sok

No comments:

Post a Comment