2013/05/16

Eperlekvár

Azt hinné az ember, lekvárt főzni egész napos program - a takarítást nem számolva. Ugyan a recept a képen látható mennyiséghez íródott, de az elkészítés és takarítás ideje is jelentősen lecsökken. És még jók is vagyunk, mert megcsináltuk életünk első eperlekvárját!

Hozzávalók:
- bruttó 1 kg eper (ebből lejön nettó a zöldje)
- 30-35 dkg cukor (35 annak, aki édesebben szereti)
- szalicil
- 1 zacskó Dr Oetker "dzsemfix szuper" (elhagyható)
- 1 darab 1 literes üveg, és egy kisebb
- takaró, vagy pléd

Elkészítés:
Az epreket megmosom, kiszedem a csumájukat, és széltében 3-5 szeletre vágom őket. Ha mindegyiket felszeleteltem, lábasba teszem, és kézzel összegyurmázom kicsit, vagy krumplinyomóval összenyomkodom (szintén csak egy kicsit), hogy levet eresszen. Felteszem főni, közepes lángon kevergetve főzöm kb. húsz percig. Ha puha, összeturmixolom, beleöntöm a cukrot, jól elkeverem, és még tíz percig főzöm a cukorral. 
Ha megvan, beleöntöm a jam fixet, és további 2-3 percig főzöm vele.
Eközben szaliciles forró vízzel kiöblítem az üvegeket, fejjel lefelé fordítom egy konyharuhára, hogy kifolyjon a víz. (Nem törlöm ki, mert elvész a higiénia)! Beleöntöm az üvegekbe a lekvárt úgy, hogy majdnem tele legyen. Üvegenként teszek rá egy késhegynyi szalicilt, és jó erősen rájuk tekerem a kupakot. Pokrócba teszem, 5 percre fejjel lefelé állítom az üvegeket (semmi nem történik, ha öt percnél tovább marad így) és jól bebugyolálom őket. Egy éjszaka alatt ki is hűlnek a maguk ütemében.

Tipp:
A dzsemfix tehát elhagyható, de ártani nem árt, mert krémesíti a lekvárt, de nem ,,dzsemül" be tőle. Ha nem tennél bele, akkor tovább kell főzni az epreket, hogy tovább párologjon, és ne legyen annyira folyós.


Nehézség: könnyű (tényleg)
Idő: kb. 45 perc
Adag: a képen látható, kb. 1,2 liter
Mosogatnivaló: kevés

2 comments:

  1. Tartósító nélkül is jó! Én nem szoktam tenni bele, nem romlott meg. Amúgy ugyanígy csinálom, csak kevesebb cukorral.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mi mindig rakunk a lekvárokra egy kis tartósítót, már generációs reflex a mozdulat, de majd egyszer megpróbálom akkor anélkül is.
      Jó, hát az otthoni finom édes eperhez jó, hogy nem kell annyi cukor, csak ehhez az angol vacakhoz :)

      Delete