2013/03/28

Kigyúrt húsvéti nyuszik

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 8 cl olaj
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor + 1 kávéskanál
- 2 teáskanál só
- 1 tojás a kenéshez
- 1 tűzálló tál


Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom fél dl langyos tejben és egy evőkanál cukorban. Meleg helyre teszem, fél óra alatt biztosan felfut. Egy nagy tálba teszek 50 dkg lisztet,8 cl olajat, egy kávéskanál cukrot, két teáskanál sót, és ráöntök 2 dl langyos tejet és a felfuttatott élesztőt. Kézzel összeállítom, majd lisztezett deszkán kézzel alaposan összegyúrom. Letakarom konyharuhával, 45 percet pihentetem. 


A nyuszihoz kis gombócot gyúrok, és próbálom hosszúkásra nyújtani, nagyjából úgy rátéve a tenyeremet, mintha számítógépes egeret fognék. A gombóc eleje legyen laposabb, mint a hátulja. Ezután ollóval bevágom a füleket.Elég kínlódós megtalálni a megfelelő helyet és vágási méretet, hogy kijöjjön a nyúl füle, úgyhogy ne lepődjünk meg, ha első pár próbálkozásunkból macska lesz...
 Borsszemekkel és spagetti darabokkal befejezhetjük a macskákat:

 Ha a nyulat nem adja fel az ember, ki kell kísérletezni, hogy honnan érdemes vágni a fülét. Nekem hátközépről lett a legnyulasabb.

A maradék tésztából a pereckosár mintájára készíthető tojáskosár. (A kész terméket lásd az első képen!)Az elkészült műveket lekenem egy felvert tojással (ha evés lesz belőle, sózom is) és 200 fokos sütőbe teszem 20 percre.

Íme, a kész macskák:Tipp:
Érdemes kísérletezni, és időt szánni rá, hogy jó legyen.


Nehézség: nehéz
Idő: 1 óra a tésztára + 20 perc sütés, a többi egyéntől függ
Adag:
Mosogatnivaló: közepes


4 comments:

  1. ... és a cím ... baromira tetszett ... testépítős - kigyúrt - nyuszi :))) kész vagyok :)))

    ReplyDelete
  2. Sok mindent kihoz az emberből egy fárasztó nap! :D

    ReplyDelete