2013/03/08

Házi pizza

Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 gramm élesztő
- egy csapott teáskanál cukor
- 1 dl tej

- 40 dkg liszt
- 1 evőkanál só (nem púpozott!)

- 1,5 dl víz (vagy több, ha felveszi)
- pizzasütő forma - elhanyagolható

A tetejére:
- 450 gramm paradicsom
- 350 gramm mozarella sajt
- 1 kávéskanál oregánó
- 1 kávéskanál bazsalikom
- só
- amit a család szeret, s amint a képen is látható, négyféle ízlésnek is eleget tud tenni egyetlen pizza



Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom a langyos tejben a cukorral. A lisztet beleöntöm egy  tálba, megsózom, elkeverem, és egy kis mélyedést csinálok bele, ahová a felfuttatott élesztőt öntöm. Körkörös mozdulatokkal elkeverem, és ha a liszt felvette az élesztőt, apránként hozzáadagolom a vizet, és addig keverem, majd gyúrom, míg le nem válik az edény faláról.




Ha jó a tészta, letakarom, és meleg helyen pihentetem 40-50 percig. Ha nincs meleg hely, bemelegítem kicsit a sütőt, kikapcsolom, és így teszem be a letakart tésztát.


Ha eltelt az idő, kinyújtom a tésztát kb. fél centi vastagra. Ha pizzasütő formával dolgozol, kend le olajjal, és tedd át rá a tésztát! A tészta nem ragadós, úgyhogy kifejezetten strapabíró. Ha nincs forma, egy nagyobb tállal kerekítsd le - így lesz egy kevés nyesedék.


Ezután jön a pizzasütő-forma, vagy a kör-alakúra vágás.


A paradicsomokat forró vízbe teszem, majd lehúzom a héjukat. Az oregánóval és a bazsalikommal összeturmixolom, majd sózom. Kóstolgatni kell, elég sós-e, addig kell sózni, míg kellemes íze nem lesz. Ha kész, rákenem a pizzatésztára és ráteszem a kockákra vágott mozzarella sajtot. 




Ezek után mehet rá a család kedvence, gomba, sonka, ananász, kolbász, brokkoli, minden, ami szem-szájnak ingere.




Ha kész a felpakolás, 200 fokon készre sütöm 15-20 perc alatt.

Videón: 




Tipp:
A saját sütőmből kiindulva elő kellett sütnöm a tésztát, mert egy fűtőrács nem tesz csodát, de normális sütő esetében erre nincs szükség.


Nehézség: közepes
Idő: kb. 2 óra felfutástól tálalásig
Adag: 4
Mosogatnivaló: sok


A recept Carla Capablo: The best ever Italian cookbook című kötetéből származik.


4 comments:

  1. A tésztát elő kell sütni mielőtt rápakolom a szószt és a mozzarellát? 1-2 képen nyers a tészta, a 3. már sült ... meg szeretném csinálni.

    ReplyDelete
  2. A tipp-ben írtam, hogy én csak azért sütöttem elő, mert rossz a sütőm, és tutira nem sült volna meg, de egy jó (nem fűtűszálas) sütőnél rápakolva is megsül.

    ReplyDelete
  3. Köszönöm szépen!!! Megcsinálom én is a héten!

    ReplyDelete
  4. Ha felmerül Benned a kérdés, hogy ,,Atya Úr Isten, ezt tényleg én csináltam?!" ne ijedj meg, normális :) Olyan jó lesz, mintha hozattad volna!

    ReplyDelete