2013/02/07

Eperjoghurtos pite

Hozzávalók:

A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 1 kávéskanál reszelt citromhéj
- 1 csomag sütőpor
- 4 tojás sárgája
- egy csipet só

A töltelékhez:
- 1 evőkanál liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
- 1 nagy pohár eperjoghurt
- 1 nagy pohár tejföl
- 4 tojás fehérje

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit elkeverem, és összegyúrom, majd alufóliába csomagolva a hűtőbe teszem legalább fél órára. Ezután a tésztát elfelezem, egyik felét kb. fél centi vastagra nyújtom (vagy akkorára amekkorára a kb. 20x30 centis tepsi megkívánja) a másik felét visszateszem a hűtőbe. A tepsit kibélelem sütőpapírral, beleegyengetem a tésztát. (A sütőm alkalmatlanságát figyelembe véve egy kicsit elősütöttem a tészta alsó részét). A krémhez összekeverem a hozzávalókat, és óvatosan összedolgozom a négy felvert tojásfehérjével. A krémet a tésztára öntöm, elegyengetem, és a maradék, hűtőben lévő tésztát nagyobb lyukú reszelőn ráreszelem a krémre és egyenletesen eloszlatom rajta. Ha valamilyen oknál fogva nem reszelődik rendesen, fagyasztóba is lehet tenni egy rövid időre.
Előmelegített sütőben 180 fokon 40-45 perc alatt megsütöm, és kihűlve tálalom, majd hűtőbe teszem. 

Tipp:
A krém egy kicsit eláztathatja a tészta alsó részét, de ha hűtőbe kerül, egyáltalán nem lesz feltűnő. Ha idénye van mehetnek a krémbe friss eperdarabok is.


Nehézség: könnyű
Idő: kb. 1 óra + 45 perc sütés
Adag: szelete válogatja, de 10-12
Mosogatnivaló: közepes


A receptet az Olcsó recepteken találtam, de már nem elérhető. 

No comments:

Post a Comment