2012/10/18

Sajtos-párizsis papucs

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (+ ha még kell neki)
- 15 dkg vaj
- 5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál só

A töltelékhez:
- 15 dkg párizsi (lehet mexikói vagy sajtos is)
- 1 kis pohár tejföl
- 15 dkg sajt
- egy fej vöröshagyma
- só
- bors

Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom a langyos tejben a cukorral. Ha megkelt, összegyúrom a liszttel, a vajjal (könnyebb, ha utóbbi szobahőmérsékletű) és a sóval, majd duplájára kelesztem.
A párizsit apró kockákra vágom, a hagymát és a sajtot lereszelem, és tejföllel, sóval és borssal összekeverem őket. 
Ha a tészta megkelt kb. 3 milliméteresre nyújtom és 10x10 centiméteres négyzeteket vágok belőle. Egy-egy négyzetre teszek a párizsis-sajtos krémből (ez az adag nem kevés, úgyhogy nem kell centizni) majd az átlós sarkait egymásra hajtom. 
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakolom őket, és 180 fokon 15-20 perc alatt megsütöm a papucsokat.

Tipp:
Nem tudom, hogyan lehet kiszűrni, de némelyik párizsi sütés közben kiszárad és kemény lesz, úgyhogy ki kell tapasztalni, melyik párizsi nem veszít a nedvességéből sütés közben. 

Nehézség: könnyű
Idő: kb. 30 perc + kelesztés + sütés
Adag: 10-12 darab
Mosogatnivaló: sok

A receptet (némi módosítást eszközölve) a Küldd el a recepted! című magazin III. évfolyamának 10. számában találtam, 2012 októberéből.

No comments:

Post a Comment