2012/02/18

Tejfölös kaporleves nokedlivel

Hozzávalók:
- fél csokor kapor (kb. 30 gramm)
- 1 evőkanál vaj
- 1,5 liter leves (hús/erő/zöldség/kocka)
- 1 nagy pohár tejföl (500 gramm)
- 1 csapott evőkanál liszt


A nokedlihez:
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 2-3 evőkanál liszt


Elkészítés:
A kaprot apróra vágom, majd egy lábasban a megolvasztott vajjal lassú tűzön, kevergetve melengetem pár percig. Felöntöm az alaplével és forrásig főzöm. A tejfölben jól elkeverem a csapott evőkanál lisztet, és hozzáöntöm a forrásban lévő leveshez, majd újraforralom.
Eközben elkészítem a nokedlit. A tojást felütöm, meghintem egy csipet sóval, és összedolgozom a liszttel. Tojása válogatja, hogy mennyi liszt kell neki, de akkor jó, amikor "placcsanva" folyik. Sűríteni további liszttel, hígítani tojással, vagy vízzel lehet. Ha ez megvan, és a leves buborékolva forr, továbbá az esetleges lisztdarabkák is elforrtak, kis kanállal beleszaggatom a nokedlit, majd öt percig főzöm.


Tipp:
A kaprot nem érdemes fél centinél nagyobbra vágni, mert enyhe fulladásveszély, ha az ember félrenyel egy hosszabb darabot.


Nehézség: könnyű
Idő: 30 perc
Adag: 6
Mosogatnivaló: közepes

3 comments:

  1. Wow, ez jól hangzik! Szerinted lehet sűrűbbre csinálni? Kipróbálnám, hátha Borinak is bejön. Vagy a nokedlivel csak turmixoljam össze neki? Szóval egy szónak is száz a vége, hogy eltérjünk a hagyományos mondástól: az egyéves lányomnak hogyan ajánlod?

    ReplyDelete
  2. Hú, ez már egy speciális téma, de igyekszem kielégítő választ adni.
    Szerintem a nokedlivel nem érdemes összeturmixolni, mert nem tudom elképzelni, hogy a nokedli átmegy szilárdból krémesre, szerintem darabos lenne turmixolás után is. Esetleg meg lehet próbálni kisebb adagot, mondjuk fél liter alaplében az írott módon megfőzni a kaprot, és megfőzni benne egy nagyobb krumplit. Így lehet krémesíteni, és turmixolás után a kapor íze is megmaradna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tetszik az ötlet és tanács, köszönöm. Beszámolok, amint elkészítettem :)

      Delete