2012/02/12

Almás pite

Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 40 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- 1 tojás sárgája + 1 a kenéshez
- fél citrom reszelt héja és leve
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál tejföl
- bruttó 2 kiló alma (2 kg héjjal és magházzal)
- fahéj
- 2 csomag vaníliás cukor


Elkészítés:
A lisztet összemorzsolom a vajjal, összedolgozom a cukorral, egy tojás sárgájával, a sütőporral, vaníliás cukorral, és két evőkanál tejföllel majd tésztát gyúrok belőle. Előfordul, hogy egy kis lisztet még hozzá kell adni, mert ragadós a tészta. Amíg a tészta pihen, meghámozom az almákat, és lereszelem nagyobb lyukú sajtreszelőn. Természetesen magház nélkül reszelendő, de a magház kivételét úgy spórolom le, hogy az almát a magházig reszelem, így nem kell külön vacakolni a kivágásával. A lereszelt almát kicsit kicsavarom, hogy ne áztassa el a tésztát sütés közben. A kicsavart almához hozzákeverem a fahéjat és a vaníliás cukrokat.
A tésztát elfelezem, és kinyújtom. Érdemes eleve sütőpapíron nyújtani, mert elég ragadós jószág a tészta. A kinyújtott tésztás sütőpapírt ráemelem a tepsire, és elosztom a tésztán a reszelt almát. Kinyújtom a második adag tésztát is, ezt is érdemes sütőpapíron, és nyújtás után óvatosan ráborítani az almára. Ha kész, megkenem a tetejét egy tojás sárgájával, és 200 fokra előmelegített sütőbe rakom sülni 40 percre. Akkor jó, ha a teteje szép aranyos-barnás színű. Ha készen van, kicsit hagyni kell hűlni, ezután vágható.


Tipp: 
Spórolás miatt próbáltam már, hogy a tojás fehérjét eltettem, és azzal kentem le a sütemény tetejét. Nem rontja el annyira, de egyfajta ,,műanyagos" réteget képez, úgyhogy inkább maradtam a tojás sárgájánál.


Nehézség: közepes
Idő: kb. 2 óra
Adag: a képen látható adag kétszerese
Mosogatnivaló: közepes


A receptet Macsfalatok oldalán találtam, s bár nem tartottam be teljesen a leírtakat, lényegében az ő receptje alapján készült. 

4 comments:

  1. "elég ragadós jószág" - kész vagyok a recepttől!!! :)
    Annyira jópofán írod le! Ez tesz egyedivé!
    Az uram imádja az almás pitét! :)

    ReplyDelete
  2. ... és megvan a mosogatni való fülecske is!!!!!!!
    Nagyon szeretlek olvasni!!!!!!! :)))))

    ReplyDelete
  3. A "mosogatnivaló" fület Neked dedikáltam, Liz! :D
    Egyébként szerintem ha amúgy is szoktál almás pitét csinálni, próbáld ki egyszer ezt is, mert ez annyira jó, hogy nem is tudok rá mit mondani... "gasztro-orgazmus"! ;-)

    ReplyDelete
  4. Ez valóban az, már kóstoltam párszor. Ha a "ragadós jószág" szépen átsül, minden morzsája arany és a tányérról nyomtalanul tűnik el :D

    ReplyDelete