2019/12/22

Narancslekvár

A narancslekvár az angolok különlegessége, de érdemes elkészíteni, hiszen ugyan kétségtelenül vacakolós, tényleg finom!

Hozzávalók:
- 1 kg narancs
- 500 gramm + 100 gramm cukor
- fél liter rostos narancslé
- 2 citrom leve
- 1 vaníliarúd vagy egy teáskanál vaníliaaroma
- 1 csillagánizs
- egy kisebb fahéj
- 3-4 darab szegfűszeg
- 1-2 evőkanál piros szörp (vagy Campari)
- 3 tasak zselésítőanyag (2:1)

Elkészítés:
A narancsokat forró víz alatt alaposan megsikálom, és két narancs héját krumplihámozóval vékonyan levágom. Fontos, hogy tényleg csak a narancssárga része legyen, a fehér ,,bunda" ne! A héjakat vékony darabkákra vágom, és 5 percre forró vízbe dobom. Öt perc elteltével átszedem a héjakat hideg vízbe, és ebben hagyom hűlni őket, majd leszűröm és jól lecsöpögtetem őket.
A narancsokat meghámozom: két végüket levágom, majd oldalukról vágom le a héjakat úgy, hogy a fehér bunda is ,,távozzon" a gyümölcshúsról. Ezután kezembe veszem a narancsokat, és késsel kivágom a hártyák közül a gyümölcshúst. Ehhez a legjobb, ha vastag hártyájú gyümölcsünk van, különben a pillanatot is megbánjuk, amikor neki akartunk állni ennek az egésznek.
A narancslevet egy nagyobb lábasba öntöm, ízesítem az 500 gramm cukorral, a citromlével, csillagánizzsal, vaníliával, fahéjjal, a szegfűszegekkel, és öt percig forralom. Ezután beleteszem a leszűrt narancshéjakat, és ismét főzöm 5 percig.
A zselésítő anyagot összekeverem 100 gramm cukorral, és összedolgozom a gyümölcshússal.
A lábasban forró narancsléhez adom, és folyamatosan kevergetem. Újraforrástól számítva még 3 percig főzöm. Eper-vagy málnaszörppel picit erősebb színt adok neki - az ízén ez nem fog érződni.
Alaposan megtisztított, forró üvegekbe töltöm (ezt lehet úgy is, hogy az üvegeket forró vízzel teli lábasba állítom) majd rácsavarom a tetejüket, és öt percre fejre állítom őket.
Egy napot állni hagyom, hogy dolgozzon a zselésítő anyag, s rögtön fogyasztható.

Így készült:



Tipp:
A ,,filézés" közben keletkező narancslét érdemes beleönteni a fővő lekvárba.


Nehézség: közepes
Idő: kb. 2 és fél óra
Adag: 4 darab 3,5 dl-es üveg
Mosogatnivaló: közepes


A receptet Lajos Marinál találtam.

No comments:

Post a Comment