2019/12/20

Karácsonyi húsos pite

Az angoloknak teljesen más fogalma van a pitéről, mint nekünk: ők hússal töltve szeretik. Ez a változat a fűszerezésnek és a tölteléknek hála kifejezetten karácsonyi.

Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 1.5 kg darált sertéshús
- egy kávéskanál őrölt koriander
- egy kávéskanál szárított zöldfűszer
- 2 narancs lereszelt héja
- só
- 75 dkg pulykamell (vékony szeletben)
- 250 gramm cranberry szósz (tőzegáfonya szósz, ennek híján áfonyalekvár és savanyításként citrom keveréke)

A tésztához:
- 760 gramm liszt
- 1 evőkanál só
- 250 gramm zsír
- 125 ml víz
- 125 ml tej

A tetejére: 
- egy tojás

Elkészítés: 
A tésztához a zsírt egy lábasba teszem, hozzáadom a tejet és a vizet, és addig melegítem, míg a zsír fel nem olvad. Forralni nem szabad! Félreteszem hűlni, ezalatt elkészítem a tölteléket: a darált húshoz keverem a fűszereket, a narancshéjat és a sót, és félreteszem, hogy összeérjenek az ízek.
Ha a zsír langyosra hűlt, a liszthez keverem és összegyúrom. A tészta harmadát levágom, és félreteszem. A nagyobb darab tésztát lisztezett felületen kinyújtom, és zsírozott-lisztezett 26 centis kapcsos tortaformába fektetem. A maradék tésztát meleg helyre teszem, mert ha kihűlt, töredezni fog. A tésztával kibélelt formát megtöltöm a darált hús egyik felével, majd befedem a pulykamell-szeletek felével. Erre kenem az áfonyaszószt, és ráteszem a maradék pulykamellet, majd elegyengetem rajta a második adag darált húst. 
A tészta félretett felét kinyújtom, és rágörgetem a húsréteg tetejére. Ha marad nyesedék, kedves karácsonyi mintát szaggatok belőle, és elhelyezem rajta.
Lekenem felvert tojással, és 180 fokos sütőben sütöm 2 órát. Egy-másfél óra után érdemes megnézni, és ha nagyon barnul a teteje, letakarni alufóliával, mert a húsnak kell a két óra.

Miután elkészült kicsit hagyom hűlni, hogy vágásnál ne essen rögtön szét, és tálalom.

Így készült:



Tipp:
A pulykamell kihagyható, de mivel az angoloknál a pulyka fontos része az ünnepnek, ezért belekerült.


Nehézség: közepes
Idő: 2,5-3 óra
Adag: 8
Mosogatnivaló: sok


No comments:

Post a Comment