2019/11/03

Túrós császármorzsa szilvaszósszal

Életem első császármorzsája volt ez, mind készítés, mind fogyasztás tekintetében, így nem tudtam, milyen ízt, vagy állagot kell keresni. Azt viszont pontosan tudtam, hogy a sütőben sülve nyers marad, így rögtönöztem.

Hozzávalók:
- 4 tojás
- 250 gramm krémesebb túró
- 200 ml tejszín
- 80 ml tej
- 80 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
- egy citrom reszelt héja
- egy csipet só
- 60 gramm vaj

A szilvaszószhoz:
- 40 dkg szilva
- víz
- 3-4 szegfűszeg
- egy kis darab fahéj
- 4-5 dkg cukor

Elkészítés:
A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztom. A sárgájukhoz hozzáteszem az előre megtört túrót, a tejszínt, a tejet, a lisztet, a sót, és a citromhéjat, és simára keverem. Félórára (vagy többre) a hűtőbe teszem. 
Míg összeáll, elkészítem a szilvaszószt.
A szilvákat megmosom, tetszőlegesen felvágom (érdemes negyedekre, vagy nyolcadokra, hogy ne legyen annyi héj), lábasba teszem őket. Annyi vizet öntök rá, hogy éppen ellepje, és ízesítem a fahéjjal és a szegfűszeggel. Nagyjából 10-15 perc főzés után már leválik a héja (ezeket én kihalásztam), ekkor hozzáadok ízlés szerint cukrot, és addig főzöm, míg sűrű szószt nem kapok (ez akár egy óra is lehet, de hadd rotyogjon el magában.)
Félóra elteltével (vagy amikor sikerül) felverem az előzőleg félretett tojások fehérjét. Nem kell teljesen keményre, elég ha stabil, de puha, mégis levegős állagú. Ezt darabokban hozzákeverem a hűtőből kivett tészta-alaphoz úgy, hogy ne törjön össze a fehérje. Ha jól dolgoztam szép, levegős elegyet kapok.
Egy serpenyőben vajat olvasztok meg, és ráöntöm a tésztámat. (Videón láthatjátok, hogy nem volt tűzálló serpenyőm, így piteformába tettem - ne kövessétek a példámat!) A serpenyőt tehát vagy sütőbe teszem, és fordítom meg a tésztát, amikor megsül az alja, vagy gázra teszem, és ott teszem ugyanezt, és kevergetem addig, míg meg nem sül. Ahogy a videóban láthatjátok tehát, piteformával ne kísérletezzetek, mert nem sül meg benne, viszont 50 perces sütőben sütés után viszonylag hamar készen lett gázon, serpenyőben.
E nehézségektől eltekintve kifejezetten finom desszertet tudtam az asztalra tenni.

Így készült:


Tipp:
Aki szereti, bátran dobáljon mazsolát is a nyers tésztába, így süsse meg.


Nehézség: közepes
Idő: kb. másfél óra
Adag: kb. 3-4
Mosogatnivaló: sok


Az eredeti recept itt található: https://afonyamamora.blogspot.com/2017/10/turosmarni-fuszeres-szilvakompottal.html?m=1&fbclid=IwAR3-0PW60kLYWn58pSyFslwiZKY3rSIb4rcBxyibIresqiTqqxnpJQSS2g0

No comments:

Post a Comment