2019/09/08

Anyukám reggeli kiflije

Vannak olyan ételek, amiket csak az ember Anyukája tud igazán jól csinálni. Ez is egy ilyen - legalábbis nálunk.

Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 2,5 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 250 gramm tej
- fél kávéskanál cukor
- másfél kávéskanál só
- + 2 evőkanál tej
- nagyszemű só

Elkészítés:
A lisztet egy nagyobb tálba szórom, s a tál különböző pontjaira öntöm a sót, a cukrot, az élesztőt, és a tejben felolvasztott vajat. Robotgéppel alaposan összedolgozom a tésztát annyira, hogy elváljon az edény falától.
Egy felületet enyhén megszórok liszttel, picit finoman gyúrok a tésztán, és nyolc egyenlő részre osztom. Egy-egy részt egyesével kinyújtok nagyjából háromszög alakra, majd a háromszög szélesebbik oldaláról feltekerem a tésztát, mint egy palacsintát. 
Az így kapott kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, lekenem langyos tejjel, és 50 fokos sütőbe teszem 10-15 percre, így hagyom kelni.
Miután megkeltek a kiflik, ismét lekenem őket langyos tejjel, megszórom őket nagyszemű sóval és 190 fokon 20-22 perc alatt megsütöm. Fontos, hogy egy tepsiben a sütő aljára vizet tegyek, így gőzölvén sütés közben a kifliket.

Így készült:



Tipp:
A són kívül természetesen bármivel meg lehet szórni: szezámmaggal, lenmaggal, mákkal, köménymaggal, de bármilyen szórás nélkül is isteni.


Nehézség: közepes
Idő: kb. 1 óra
Adag: 8
Mosogatnivaló: közepes

No comments:

Post a Comment