2019/02/03

Gorgonzolás körtekrémleves

Hozzávalók:
- 1 nagy evőkanál vaj
- 5 db érett körte
- 2-3 evőkanál barna cukor
- egy csapott teáskanál őrölt fahéj
- egy csapott teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- egy nagyobb csipet só
- 8 dl víz
- 10-15 dkg gorgonzola
- 1 marék dió

Elkészítés:
A körtéket megmosom, meghámozom (ez elhanyagolható), kivágom a magházukat, és felkockázom őket. Egy lábasban felolvasztom a vajat, rádobom a körtéket, és a cukrot, és bő 10 percig karamellizálom őket. Ha ez megvan, és szeretnék levesbetétet, kiveszek pár körtedarabot, és egy tálba teszem.
A maradék körtét ízesítem fahéjjal, a mézeskalács fűszerkeverékkel, és a sóval, majd felöntöm a vízzel, és fedő alatt 10-15 percig főzöm.
Eközben a diót kicsit felvágom, és üres serpenyőben pirongatom. Nem szabad ott hagyni, mert hamar odakozmál!
A 10-15 perc eltelte után botmixerrel pépesítem a levest, visszateszem a tűzre, és a forró levesben elkeverem a gorgonzolát. Érdemes 10 dkg-val indítani, és ízlés szerint adni még hozzá (nekem bőven belefért a 15 dkg is).
Az előre kivett körtével és pirított dióval tálalom.

Így készül:



Tipp:
Akinek nem elég krémes, nyugodtan öntsön hozzá egy kis tejszínt is a turmixolás után.


Nehézség: könnyű
Idő: kb. 45 perc
Adag: 2-3
Mosogatnivaló: közepes

No comments:

Post a Comment