2019/01/05

Zöldséges ,,piterétes"

Hozzávalók:
- 1+2 evőkanál vaj
- 22 dkg brokkoli
- 22 dkg sárgarépa
- 22 dkg kelbimbó
- 22 dkg kisebb gomba
- 25 dkg mascarpone
- 8 dkg márványsajt
- 8-10 réteslap
- só

Elkészítés: 
A zöldségeket megtisztítom, és felvágom: a répát karikára, a brokkolit kisebb rózsákra, a kelbimbót és a gombát félbe. Egy nagyobb serpenyőben megolvasztok egy evőkanál vajat, és némi sóval kiegészítve elkezdem párolni a répát és a brokkolit. 5-10 percig alacsony lángon párolom, majd hozzáöntöm a gombát és a kelbimbót is. Nagyjából további fél óráig párolom, és ha jó puha minden, hozzákeverem a mascarponét, és ha krémesedik, a márványsajttal ízesítem. Ezt is simára keverem, majd hagyom kihűlni (ha forrón öntöm a rétesre, képes lyukasra olvasztani).
Ha langyosra hűlt, felmelegítek két evőkanál vajat és egy tortaformát (26 cm-est használtam) kikenek olvasztott vajjal. Nem használom el mindet, hanem ha kész a tepsi, lekenek egy réteslapot a vajjal és a tortaformába teszem - vajas oldallal felfelé. 5-6 vajjal lekent réteslappal kibélelem a tortaformát, és ha kész, beleöntöm a kihűlt zöldséges sajtkrémet. Ezután a maradék réteslapokat egyenként ismét lekenem vajjal, majd kb. 2 centi vastag csíkokra vágom, és rusztikusan befedem velük a piterétesemet. 
180 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 30-35 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha a teteje szép, aranybarna színű. Hagyom hűlni 5-10 percet, és szeletelem. Frissen a legfinomabb!

Így készült:


Tipp:
Nem szoktam bor-ajánlattal foglalkozni, de ehhez az ételhez tényleg fantasztikusan passzol a fehérbor!


Nehézség: könnyű
Idő: kb. másfél óra
Adag: 5-6
Mosogatnivaló: közepes

No comments:

Post a Comment