2018/12/20

Csokis mogyorókrém



Ajándéknak is tökéletes, de 
otthon suttyomban elkanalazni a legjobb :) 

Hozzávalók:
- 12.5 dkg tejcsokoládé
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 12.5 dkg törökmogyoró
- 5 dkg sűrített tej
- egy csipet só

Elkészítés:
Kezdem a legutálatosabb résszel, ami a mogyorótörés, és hámozás. Könnyebb dió, mint a dió, de mégis időigényes. Ha megvagyok, egy sütőpapírral  bélelt tepsibe szórom a mogyorókat, és 160 fokos sűtőbe teszem őket 10, de legfeljebb 15 percre. Akkor jó, ha sötétbarna-fekete lesz a kis vékony héja. Kiveszem, hagyom kicsit hűlni, és elkezdem lehámozni a barna héjat. Nekem a legjobb módszer erre az volt, hogy ,,gyurmázgattam" a kezemmel, és így lassan-lassan a legtöbb mogyoróról levált a héj.
Ezután kicsit összetördeltem, mert a darálónak túl durva volt, s ezután daráltam porrá. Amikor por-állagú hozzákeverem a cukrot, és félreteszem.
Egy lábasban vizet melegítek, föléteszek egy kisebb lábast, és ebben olvasztom fel a gőz felett a tejcsokoládét. Ha felolvadt, mehet bele a vaj, amit alaposan elkeverek, majd csipet só és a sűrített tej, és végül a cukros mogyoró.
Nagyon alaposan elkeverem, és kóstolgatom - nem kifejezetten az íze miatt, hanem azért, hogy érezzem azt, hogy a cukor valóban felolvadt. A cukor hajlamos sokáig ropogni a fogam alatt, de érdemes addig keverni, míg teljesen fel nem olvad.
Amint kész, azon nyomban üvegbe öntöm, hűlni hagyom, és teszem be a hűtőbe.

Videón: 



Tipp:
Aki úgy szereti, hagyhat benne mogyoródarabkákat is.

Nehézség: könnyű
Idő: 20 percnél nem több maga a készítés, na de a pucolás... azzal együtt van egy óra 
Adag: a képen látható üvegnyi
Mosogatnivaló: közepes

Az eredeti recept itt található: https://femina.hu/recept/hazi-mogyorokrem/

No comments:

Post a Comment