2017/07/01

Zöldséges pulykaszeletek bormártással

Könnyű, nyári főétel.

Hozzávalók:
- 60 dkg apró krumpli
- 0,5 kg zsenge cukkini
- 1 piros kaliforniai paprika
- 3-4 friss zsályalevél
- 1 rozmaringág
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 szelet pulykamellfilé
- 30 g vaj
- 2 evőkanál liszt
- 5 evőkanál balzsamecet
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 kávéskanál cukor
- fél tyúkhúsleves kocka
- só

Elkészítés:
A krumplikat enyhén sós vízben megfőzöm héjastul, majd leöntöm róla a vizet. Ideális esetben vékony a héja, úgyhogy nem kell meghámozni utána.
A cukkinikat megmosom, végüket levágom, és felkockázom a cukkinikat. A paprikával is ugyanígy teszek, megtisztítom és felkockázom, majd forró olajba teszem őket, pirítgatom pár percig. Hozzáöntöm a krumplikat, további öt percig sütöm, sóval ízesítem. Ha összesültek a zöldségek fedővel letakarom, és áttérek a húsra. 
A pulykamelleket kissé kiklopfolom, és megszórom liszttel. Egy serpenyőben felolvasztom a vajat és 2 evőkanál olívaolajat, és ha elég forró beleteszem a hússzeleteket, és mindkét oldalukat megkapatom egy kicsit. Hozzádobom a zsályaleveleket, és kisebb darabokra szedett rozmaringágat és néha forgatva öt percig sütöm a melleket.


Hozzáöntöm a balzsamecetet, a bort és a cukrot, és a hús mindkét oldalát sütöm benne 2-2 percig. Felöntöm 2,5 dl vízzel, belemorzsolom a leveskockát, és addig forralom alacsony lángon, míg a szaftja besűrűsödik. (Nekem ez elég sokára látszott bekövetkezni, úgyhogy a végén úgy segítettem rá, hogy belefőztem egy csapott evőkanál lisztet, ez igazi szaftot csinált.)
Ha kész elzárom, és a zöldségekkel tálalom.

Tipp:
Lajos Mari felszeletelt újhagymát süt a zöldségekhez, és zúzott fokhagymát is belefőz a szószba, ami jó, csak újabban nem tolerálja a hagymaféléket a gyomrom, de szerintem ezek nélkül is isteni.


Nehézség: könnyű
Idő: kb. 1 óra
Adag: 4
Mosogatnivaló: közepes


A recept a Lajos Mari magazin 2014/3. számában található.

No comments:

Post a Comment