Mert lekvárt nem csak
nagy tételben lehet főzni!
Hozzávalók:
- 500 gramm málna
- egy teáskanál
levendulaszirom
- fél csomag dzsemfix
- 15 dkg cukor
Elkészítés:
Elsőként az üvegeket és a
tetejüket forró vízzel kiöblítem. (Ebből a mennyiségből nagyjából egy normál
befőttesüvegnyi lesz).
A málnákat megmosom, majd
lábasba öntöm. Én nem akartam a turmixolással küszködni, úgyhogy
krumplinyomóval krémesre nyomkodtam, és így pont annyi darab maradt egyben,
amennyit reméltem. Kimérem a 15 dkg cukrot, két evőkanálnyit elkeverek belőle a
dzsemifixszel, majd a málnára szórom, és felteszem a tűzre, alacsony lángon.
Kevergetem, és amikor forr hozzászórom a maradék cukrot, és kevergetés mellett
további öt percig forralom a lekvárt.
Öt perc elteltével
minimálisra veszem a lángot, az előkészített üvegeket meleg vízbe állítom, és
merőkanalanként adagolom beléjük a lekvárt ügyelve, hogy fokozatosan
melegedjenek fel. Ha megvan, jó szorosan rájuk csavarom a tetejüket, és
hirtelen fejjel lefelé állítom őket. Így hagyom öt percig, majd alaposan plédbe vagy
paplanba takarom őket, és addig hagyom, míg ki nem hűl – kb. egy éjszaka.
Ha jól dolgoztam, az
üvegek kupakját nem lehet benyomni, nem gondolnám, hogy ezzel probléma
lenne.
Tipp:
Aki biztosra akar menni,
szórhat a lekvár tetejére (az üvegbe töltés után) egy késhegynyi
nátrium-benzoátot, hogy biztosan tartósítsa, de a dunsztolás is elég kell, hogy legyen.
Nehézség: könnyű
Idő: tíz perc
Adag: egy befőttesüvegnyi
(én két kisebbe osztottam)
Mosogatnivaló: kevés
No comments:
Post a Comment