Hozzávalók:
- 150 gramm keksz
(digestive biscuit)
- 70 gramm vaj
- 420 gramm mascarpone
- 120 gramm cukor
- 1 evőkanál liszt
- 80 gramm tejföl
- 1 rúd vanília (vagy 1
tasak bourbon vaníliás cukor)
- 2 tojás
- 200 gramm eper
- 3 zselatinlap (vagy 5
gramm zselatinpor)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 165
fokra, a mascarponét pedig előveszem a hűtőből, hogy melegedjen. A kekszet
összetördelem, és konyhai kalapáccsal összezúzom, vagy darálóban morzsásítom. A
vajat felolvasztom, alaposan összekeverem a kekszmorzsával, és egy 22 centi átmérőjű tortaformába
nyomkodom egyenletesen. A sütőben 10 percig sütöm, majd kiveszem, a sütőt 165
fokon hagyva. Eközben elkészítem a krémet: a mascarponét összekeverem a
cukorral, a liszttel, a tejföllel, a vaníliával, és a két tojással úgy, hogy
csomómentes és krémes legyen. Ráöntöm a kekszrétegre a krémet és 45 percig
sütöm.
45 perc elteltével
elzárom a sütőt, kinyitom az ajtaját, a rácsot picit kihúzom, és a tepsit
rajtahagyva hagyom szépen kihűlni. A krémes réteg ijesztően felpúposodik, de
nem szabad bepánikolni, mert a hűlés közben szépen beesik.
Ha teljesen kihűlt, a
hűtőbe teszem pár órára, vagy egy éjszakára.
A gyümölcsös réteghez
fogom a zselatinlapokat és annyi vízbe áztatom, hogy bőven ellepje. Eközben az
epreket összeturmixolom, lábasba öntöm, gázt gyújtok, és felmelegítem. Nem kell
forralni, ha meleg, el is zárom. Ha megpuhult a zselatin (elég pár perc) fogom,
kinyomom belőle a vizet, majd elkeverem a meleg eperpürében addig, míg teljesen
fel nem oldódik. Ha megvan, ráöntöm a sajttortám krémes rétegére, s hűtőbe
teszem egy órára.
Tipp:
Természetesen nem csak eperrel
készíthető, hanem málnával, és áfonyával is.
Nehézség: könnyű
Idő: 30 perc + 55 perc
sülés + állási idő
Adag: legalább 4, legfeljebb
8, elég kicsi szeletek
Mosogatnivaló: közepes
No comments:
Post a Comment