2017/05/12

Epres sajttorta

Hozzávalók:
- 150 gramm keksz (digestive biscuit)
- 70 gramm vaj
- 420 gramm mascarpone
- 120 gramm cukor
- 1 evőkanál liszt
- 80 gramm tejföl
- 1 rúd vanília (vagy 1 tasak bourbon vaníliás cukor)
- 2 tojás
- 200 gramm eper
- 3 zselatinlap (vagy 5 gramm zselatinpor)

Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 165 fokra, a mascarponét pedig előveszem a hűtőből, hogy melegedjen. A kekszet összetördelem, és konyhai kalapáccsal összezúzom, vagy darálóban morzsásítom. A vajat felolvasztom, alaposan összekeverem a kekszmorzsával, és egy 22 centi átmérőjű tortaformába nyomkodom egyenletesen. A sütőben 10 percig sütöm, majd kiveszem, a sütőt 165 fokon hagyva. Eközben elkészítem a krémet: a mascarponét összekeverem a cukorral, a liszttel, a tejföllel, a vaníliával, és a két tojással úgy, hogy csomómentes és krémes legyen. Ráöntöm a kekszrétegre a krémet és 45 percig sütöm.
45 perc elteltével elzárom a sütőt, kinyitom az ajtaját, a rácsot picit kihúzom, és a tepsit rajtahagyva hagyom szépen kihűlni. A krémes réteg ijesztően felpúposodik, de nem szabad bepánikolni, mert a hűlés közben szépen beesik.
Ha teljesen kihűlt, a hűtőbe teszem pár órára, vagy egy éjszakára.
A gyümölcsös réteghez fogom a zselatinlapokat és annyi vízbe áztatom, hogy bőven ellepje. Eközben az epreket összeturmixolom, lábasba öntöm, gázt gyújtok, és felmelegítem. Nem kell forralni, ha meleg, el is zárom. Ha megpuhult a zselatin (elég pár perc) fogom, kinyomom belőle a vizet, majd elkeverem a meleg eperpürében addig, míg teljesen fel nem oldódik. Ha megvan, ráöntöm a sajttortám krémes rétegére, s hűtőbe teszem egy órára.

Tipp:
Természetesen nem csak eperrel készíthető, hanem málnával, és áfonyával is.


Nehézség: könnyű
Idő: 30 perc + 55 perc sülés + állási idő
Adag: legalább 4, legfeljebb 8, elég kicsi szeletek
Mosogatnivaló: közepes

No comments:

Post a Comment