Hozzávalók:
- 1 csomag leveles
tészta
- 1 piros kaliforniai
paprika (minél nagyobb, annál jobb)
- 4 közepes szár
angol zeller
- 1 sárgarépa
- 1+2 közepes
paradicsom
- 1 padlizsán
- 1 cukkini (jó, ha a
cukkini, padlizsán, paradicsom hármasa szeletekre vágva nagyjából egyforma
átmérőjű)
- 20 dkg mozzarella
- só
- 2 evőkanál
olívaolaj
- egy marék friss
bazsalikomlevél
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra melegítem, s míg melegszik, megmosom a paprikát,
kivágom a csumáját, kiütögetem belőle a magokat, és a rácsra téve 30 percig
sütöm. Míg készül a paprika, megtisztítom a répát, egy paradicsomot, és a
zellereket, meghámozom (a paradicsomot leforralom, és egy perc állás után
kiveszem a vízből, csodásan lejön a héja) és felvagdosom őket. 30 perc
elteltével már kell éreznem a paprika illatát, úgyhogy valami szerszám
segítségével egy tálra teszem, és letakarom vagy zacskóval, vagy egy
másik tállal, hadd legyen picit el a saját gőzében. Pár perc elteltével
leveszem a takarást, és könnyű mozdulatokkal lehúzom a paprikáról a héjat, majd
felvágom, nem túl kis darabokra.
Ha minden fel van vágva, felhevítem az olajat egy lábasban, rádobom a
zellert, a répát, a paradicsomot, és a paprikát, majd sózom, és pici, nagyjából
0.5 dl vizet hozzáadok, és hagyom készre párolódni. Ilyen gyönyörű színek
vannak az elején a lábasban:
Ha megpuhultak a zöldségek – ez nagyjából 40 perc – elzárom a lángot, és
összeturmixolom. Egy 24-26 cm-es piteformát kikenek vajjal, megszórom egy kevés
liszttel, és szépen belenyomkodom a leveles tésztát, majd rákenem a kicsit
kihűlt pépet. Azét nem érdemes forrón rázuttyantani, mert rögvest szétnyitja a
tésztát.
A sütőt előmelegítem 180 fokra, és közben a fent említett módszerrel
lehúzom a paradicsomról a héját. Felkarikázom a cukkinit, paradicsomot,
padlizsánt és mozzarellát, majd amennyire lehet szépen körben, vagy akár
spirálisan, felváltva pakolgatom őket a zöldségkrémes rétegre.
Ha elkészültem, beteszem a sütőbe, és 25 percig sütöm, mialatt a sajt
szépen ráolvad, és a cukkini, paradicsom és padlizsán is megpuhul.
Friss bazsalikommal tálalom, istenien megy hozzá.
Tipp:
Aki valamelyik elemet – paradicsom, padlizsán, cukkini – nem szereti, nyugodtan kihagyhatja, és pótolhatja valamivel, én legközelebb mindenképpen
kihagyom a padlizsánt...
Nehézség: könnyű
Idő: kb. 2 óra
Adag: 3-4
Mosogatnivaló: közepes
No comments:
Post a Comment