2017/01/14

Somlói galuska

Sosem ettem még somlói galuskát, sokáig azt hittem, hogy egy húsétel, mert mi másban lenne galuska (na jó, talán levesben). Rengeteg receptet találtam az Interneten, volt ami tetszett egy-egy receptből, volt, ami nem, így nagyjából három leírásból és a saját kútfőmből ez született meg. Biztosan somlói, és biztosan nagyon finom! 

Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 tojás
- 175 gramm porcukor
- 175 gramm liszt
- 1 narancs reszelt héja
- egy teáskanál sütőpor
- egy csipet só
Az alapöntethez:
- 65 gramm cukor
- 0,8 dl víz
- 0,3 dl rum
- 1 kk vaníliaaroma
- fél narancs leve – nekem 50 ml volt
A vaníliakrémhez:
- 4 tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 5 dl tej
- 1 evőkanál liszt
- 2 tasak vaníliás cukor
A csokis öntethez:
- 3 dl víz
- 6 dkg cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg étcsokoládé
- 10 dkg cukor
- 0.5 dl rum
Egyebek:
- egy marék dió
- 3 evőkanál sárgabarack lekvár
- tejszínhab
- csokiszirup

Elkészítés:
Először elkészítem a tésztát. A sütőt 180 fokra melegítem. A tojásokat egy-egy nagyobb tálba szétválasztom. A sárgájákat összekeverem a porcukorral, hozzáöntöm a lisztet és a sütőport, és belereszelem a narancs héját. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem, majd fokozatosan és óvatosan, a tál oldalán haladva, körkörös mozdulatokkal beledolgozom a lisztes tojássárgájás-cukros tésztakezdeménybe. Ha teljesen elkeveredett a liszt, a tésztát sütőpapírral bélelt, vagy vajjal kent, liszttel beszórt tepsibe öntöm, és 20-25 perc alatt készre sütöm. Nagyjából akkora tepsi kell, hogy 1 centi vastag legyen a nyers tészta. Érdemes villát beleszúrni a sütés vége felé, ha nem marad rajta tészta, akkor már jók vagyunk. Ha kész a tészta kiveszem, és hagyom hűlni.
Míg sül/hűl a tészta, elkészítem az alapöntetet. Egy kisebb lábasban gázra teszem a vizet és a cukrot, majd addig kevergetem, míg a cukor el nem olvad. Hozzáöntöm a narancslevet is, melegítem további 1-2 percig, majd elzárom, és a rummal és a vaníliaaromával ízesítem. Lehúzom a tűzről, és hagyom állni.
A vaníliás krémhez elválasztom négy tojás fehérjét a sárgájától, majd egy lábasban a sárgáját kikeverem a cukorral, és a liszttel. Fokozatosan felöntöm forró tejjel, és kevergetve addig főzöm, míg nagyjából puding sűrűségű nem lesz (talán kicsit hígabb). Ha kész, elkeverem benne a vaníliás cukrot, majd leveszem a tűzről.
A csokis öntethez összeöntöm a hozzávalókat – az étcsokit kockákra tördelve – és összefőzöm. Rummal ízesítem picit ezt is, majd ezalatt is elzárom a gázt. Ennek nem kell krémesnek lennie, folyjon csak!
Most jön az összerakás!

A kihűlt piskótának levágom a szélét (nem muszáj, de én levágtam) és 2-2 centis kockákra vágom őket. Fogom a felét, és egy nagyobb tálba teszem. Nekem ez egy 30 x 21 x 6,5-ös tál volt, pont belefért minden.


Ráöntöm a rumos-narancsos löttyöm felét, erre rászórom a durvára vágott diót, és erre jön rá az egész vaníliakrém. 


A vaníliakrémes rétegre jön az összevágott piskóta maradéka, ezeket is szépen elrendezem, és lekenem a baracklekvárral. Nem kell sok, elég ha csak ippeg van rajta.


Erre jön rá a csokiöntet, amennyire lehet egyenletesen eloszlatom úgy, hogy minden egyes piskótadarab becsokizódjon.
Ha kihűlt, fóliával letakarom, és egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap tejszínhabbal és esetleg csokisziruppal tálalom.


Tipp:
A hagyományos receptben van mazsola, aki szereti, a dióval együtt szórjon a narancsos-rumos főzetre egy kis rumba áztatott mazsolát.


Nehézség: közepes
Idő: legalább 2 óra
Adag: 6-8
Mosogatnivaló: sok

2 comments:

  1. jaj, de szeretem! Még sosem készítettem. Ügyes vagy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nem mondom, hogy nem jár sok munkával, de megéri!

      Delete