A tésztához:
- - 200 gramm liszt
- - 50 gramm vaj
- - 1 kk só
- - 1 tojás sárgája
- - 100 gramm tejföl
- - 10 gramm élesztő
- - 1 teáskanál cukor
A töltelékhez:
- - 120 gramm spenótlevél
- - 50 gramm túró
- - 2 kisebb gerezd fokhagyma
- - 1 evőkanál olaj
- - pici só
- - bors
- A tetejére:
- - szezámmag
- - 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
Az olajat felforrósítom, és hozzáadom a fokhagymanyomón
átnyomott megtisztított fokhagymát. Picit hevítem, majd ráteszem a
spenótleveleket és addig párolom, míg össze nem esik. Ez nagyjából 3-4 perc.
Amint összeesett a spenót hozzámorzsolom a túrót és addig kevergetem, míg össze
nem olvad a spenóttal. Ízlés szerint sózom és borsozom, elkeverem, és elzárom.
Míg hűl, összeállítom a tésztát. A tejfölt egy kicsit
felmelegítem, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot, és elkeverem.
Kimérem a lisztet és összemorzsolom a vajjal. Hozzáadom a
sót, a tojás sárgáját és a tejfölös élesztőt, majd összegyúrom. Fél órát
letakarva pihenni hagyom. Fél óra elteltével lisztezett felületen körülbelül fél
centi vastagra nyújtom a tésztát és nagyjából 6x6 centis négyzeteket vágok
belőle. (A nyesedékeket újragyúrom, és amíg lehet négyzeteket csinálok,
összesen 7-8 kijön belőle). A négyzetekbe átlósan teszek a töltelékből
nagyjából egy evőkanálnyit.
Ha a tésztán van a spenót a tészta egyik sarkánál fogva feltekerem a kiflit.
Vigyázni kell, hogy tekerés közben ne tolja maga előtt a tészta a tölteléket,
úgyhogy érdemes az első hurok alá tolni a tölteléket, és úgy tekerni.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Míg melegszik, a sütiket
lekenem egy felvert tojással és megszórom szezámmaggal. Sütőben 25 perc alatt
megsütöm.
Tipp:
Aki fokhagymásabban szereti bőven tehet még bele.
Nehézség: közepes
Idő: kb. másfél óra
Adag: 7-8 kifli
Mosogatnivaló: erős közepes
Az eredeti recept innen származik: http://www.uffblog.hu/2013-01-22-02-33-16/desszertek/item/171-spen%C3%B3tos-kifli
No comments:
Post a Comment