2015/06/20

Spenótos kifli

Hozzávalók:
A tésztához:
-      - 200 gramm liszt
-      - 50 gramm vaj
-      - 1 kk só
-      - 1 tojás sárgája
-      - 100 gramm tejföl
-      - 10 gramm élesztő
-      - 1 teáskanál cukor


A töltelékhez:
-      - 120 gramm spenótlevél
-      - 50 gramm túró
-      - 2 kisebb gerezd fokhagyma
-      - 1 evőkanál olaj
-      - pici só
-      - bors
-      A tetejére:
-      - szezámmag

-      - 1 tojás a kenéshez
  
      Elkészítés:
      Az olajat felforrósítom, és hozzáadom a fokhagymanyomón átnyomott megtisztított fokhagymát. Picit hevítem, majd ráteszem a spenótleveleket és addig párolom, míg össze nem esik. Ez nagyjából 3-4 perc. Amint összeesett a spenót hozzámorzsolom a túrót és addig kevergetem, míg össze nem olvad a spenóttal. Ízlés szerint sózom és borsozom, elkeverem, és elzárom.
Míg hűl, összeállítom a tésztát. A tejfölt egy kicsit felmelegítem, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot, és elkeverem.
Kimérem a lisztet és összemorzsolom a vajjal. Hozzáadom a sót, a tojás sárgáját és a tejfölös élesztőt, majd összegyúrom. Fél órát letakarva pihenni hagyom. Fél óra elteltével lisztezett felületen körülbelül fél centi vastagra nyújtom a tésztát és nagyjából 6x6 centis négyzeteket vágok belőle. (A nyesedékeket újragyúrom, és amíg lehet négyzeteket csinálok, összesen 7-8 kijön belőle). A négyzetekbe átlósan teszek a töltelékből nagyjából egy evőkanálnyit.



Ha a tésztán van a spenót a tészta egyik sarkánál fogva feltekerem a kiflit. Vigyázni kell, hogy tekerés közben ne tolja maga előtt a tészta a tölteléket, úgyhogy érdemes az első hurok alá tolni a tölteléket, és úgy tekerni.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom.



A sütőt előmelegítem 180 fokra. Míg melegszik, a sütiket lekenem egy felvert tojással és megszórom szezámmaggal. Sütőben 25 perc alatt megsütöm.

Tipp:
Aki fokhagymásabban szereti bőven tehet még bele.


Nehézség: közepes
Idő: kb. másfél óra
Adag: 7-8 kifli
Mosogatnivaló: erős közepes


Az eredeti recept innen származik: http://www.uffblog.hu/2013-01-22-02-33-16/desszertek/item/171-spen%C3%B3tos-kifli






No comments:

Post a Comment