2015/06/14
Gyömbérsör
Természetesen alkoholmentes italról van szó, a ,,sör" megnevezés a benne található buborékokra utal.
Hozzávalók:
- 150 gramm gyömbér
- 200 gramm cukor
- 15 ml citromlé (kb. egy fél citrom kifacsart leve)
- negyed teáskanál instant élesztő
- egy csipet só
- víz
- 1 db 2 literes steril műanyag palack (ehhez egy kevés szalicil)
Elkészítés:
Elsőként meghámozom a gyömbért, és nagyobb lyukú reszelőn lereszelem.
A reszelt gyömbérből egy kisebb tál felett kifacsarom a levet. Ez elég erős kézimunkát igényel, mert jó erősen kell facsarni.
A kész levet hagyom állni.
Míg áll a gyömbérlé, a tiszta palackot forró vízzel kb. fél kávéskanál szalicillel kiöblögetek, így sterilizálom.
Belemérem a cukrot, az instant élesztőt, a sót és a citromlevet.
A kifacsart gyömbérlevet óvatosan átöntöm egy pohárba. A gyömbéres tál alján látni lehet a maga mögött hagyott fehér üledéket. Érdemes még két percet állni hagyni, és még egyszer átönteni egy másik pohárba. Ha megvan, mérlegre teszem a palackot és egy szűrőn keresztül a palackba öntök 45 gramm gyömbérlevet, majd teljesen feltöltöm vízzel a palackot, és jó erősen rátekerem a kupakját.
Alaposan összerázom, és szobahőmérsékleten hagyom állni 36 órát. Akkor jó, ha a palack érezhetően "felfúvódik".
Tipp:
Ha felfúvódott a palack érdemes lehűteni az italt fogyasztás előtt.
Nehézség: könnyű
Idő: 20 perc + 36 óra állási idő
Adag: 2 liter
Mosogatnivaló: kevés
A recepthez a videót itt találtam: https://www.youtube.com/watch?v=4Ogug4nV7d4
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment