Hozzávalók:
- 10 dkg bab (tarka vagy fehér)
- 2 kisebb fej hagyma
- 60 dkg sütőtök
- 1 gerezd fokhagyma
- fél piros húsú paprika
- 2 szál újhagyma
- 40 gramm márványsajt
- 1 ek. vaj
- 1 ek. olaj
- 2 tyúkhúsleveskocka
- 2 dl tejföl
- 3 szál petrezselyem
- 1 liter víz
- bors (elhagyható)
Elkészítés:
A babot főzés előtti este bő vízbe áztatom, hogy könnyebben megpuhuljon főzés közben. Másnap leöntöm róla a vizet, leöblítem, lábasba teszem, és annyi vizet öntök rá, hogy bőven ellepje. Hozzáadok egy fej hámozott hagymát, és puhára főzöm a babot.
A sütőtököt meghámozom, a magjait kivágom, a tököt kisebb darabokra vágom. A vajat és az olajat egy nagyobb lábasban felforrósítom, megfonnyasztok benne egy apróra vágott hagymát, az újhagymákat, és egy gerezd fokhagymát. (Nem muszáj áttörni fokhagymanyomón, a turmix úgyis ledarálja). Rádobom a felvágott tököt, hozzáöntök 1 liter vizet, beleteszem a leveskockákat, a petrezselymet, és közepes lángon puhára főzöm.
Ha a bab készen van, leszűröm, a felét a főtt tökhöz adom, és botmixerrel krémesre pürésítem. A levesbe teszem a félretett babot, a kockákra vágott paprikát, 1 dl tejfölt, és ha kell, borsozom. Összeforralom, lehúzom a tűzről, és belerakom a szétmorzsolt márványsajtot. Jól elkeverem, hogy elolvadjon. Tálalásnál a maradék tejföllel díszítem.
Tipp:
Az eredeti receptben 2 fej hagymát, és 2 gerezd fokhagymát fonnyaszt az olajon, továbbá félrerak az egyik újhagymából a tálaláshoz.
Nehézség: közepes
Idő: kb. 1 óra
Adag: 4 tányér
Mosogatnivaló: közepes
A recept a "Lajos Mari konyhába" c. magazin 2013/4. számában jelent meg.
No comments:
Post a Comment