2013/09/21

Töltött paprika

Hozzávalók:

- 8 db töltenivaló paprika (ennek híján pritamin is tökéletes)

- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 80 gramm rizs
- 1 tojás
- 1 tk. pirospaprika
- 40 dkg darált hús (lehet sertés vagy marha, ill. vegyesen)
- 100 gramm paradicsompüré
- 1 evőkanál cukor (ízlés szerint lehet több is)
- 1 szál zellerzöldje (elhagyható)
- 2 evőkanál liszt
- 1 liter víz
- só
- bors

Elkészítés:
A paprikákat megmosom, tetejüket levágom, kimagozom, ereiket kivagdosom. 
A darált húshoz ütöm a tojást, hozzáteszem a rizst, a pirospaprikát, és a fokhagymanyomón áttört fokhagymát. Sóval és borssal ízesítem, alaposan összedolgozom, és megtöltöm vele a paprikákat. Mivel a rizs főzés közben duzzad, nem kell dugig tömni a paprikákat, hogy legyen helye a rizsnek nőni. 
Egy nagyobb lábasban felhevítem a két evőkanál olajat, és csomómentes rántást készítek benne a lisztből, majd hozzáöntöm a vizet, és a paradicsompürét. Elkeverem, ízesítem a sóval és a cukorral, és forralásig főzöm. Ha felforrt, beleteszem a paprikákat és a zellerzöldet, és közepes lángon, félig lefedve puhára főzöm. Fontos a közepes láng, mert a paradicsomos lé hajlamos elforrni. Húsfüggő, hogy mennyi ideig fő (van, amelyiknek 3 óra is kevés) de másfél-két óra alatt  általában megfő. Ha kész, utána lehet még cukorral ízesíteni a paradicsomos levet, ha úgy kívánja az ízlés.
Kockákra vágott főtt krumplival tálalom.

Tipp:
Az eredeti Lajos Mari recept ajánlása szerint olajban meg lehet fonnyasztani egy apróra vágott hagymát, és ha kihűlt, ezt is belekeverni a még nyers darált húsba.


Nehézség: könnyű
Idő: 2-2,5 óra
Adag: 4
Mosogatnivaló: kevés



No comments:

Post a Comment