2012/07/14

Fajitas - a nem hivatalos recept

Hozzávalók:

- 8 tortilla lap, vagy ha házilag készítenénk:
 A tésztához:
- 4 dl liszt
- 0,5 dl olaj (olívát használtam)
- fél kávéskanál só
- 1 dl langyos víz

A töltelékhez:
- 40 dkg csirkemell
- 1 zacskó fajitas fűszerkeverék
- 2 evőkanál olívaolaj
- salátamix, vagy salátafej darabokra tépkedve
- 3 evőkanál ketcup
- 2 kávéskanál paradicsompüré
- apróra vágott bazsalikom
- majonéz
- fogpiszkáló

Elkészítés:

A liszthez hozzáadom a sót és az olajat, összemorzsolom, majd a vizet fokozatosan adagolva tésztává dolgozom. Ha a tészta lágy, és rugalmas, letakarom és szobahőmérsékleten hagyom állni, míg el nem készül a hús.

A csirkemellet kis kockákra vágom (tényleg kicsi kockákra, hogy be lehessen tekerni!), és jól összekeverem a két evőkanál olívaolajjal és a fajitas fűszerkeverékkel. Egy serpenyőbe öntök nagyon kevés olajat, rádobom a fűszeres csirkemelleket, és kevergetve megfőzöm. Ha égésgyanús, aláöntök egy nagyon kicsi vizet. Kb. 20 perc alatt elkészül, letakarom, hogy ne hűljön ki.

Visszatérek a tésztához, még egyszer gyúrok rajta és golyókat formázok belőle, és lisztezett deszkán egyenként kb. fél centi vastag körökre nyújtom őket. A mellékelt recept szerint 8 golyóból 25 cm-es tortillák készülnek, nekem 8 lett és csak nagyjából 15 centi, de ez ne ijesszen el senkit! Nem olajozott, csak forró serpenyőben kisütöm őket. Ha hólyagosodik a tészta teteje megfordítom, és a másik oldalát is addig sütöm, míg nem hólyagosodik. Elég kényes a tészta, nagyon sok lisztet elfogad cserébe azért hogy ne ragadjon, úgyhogy sütés után érdemes ,,leporolni" őket. Míg készülnek a tészták, lefedem őket, hogy ne hűljenek ki.

Ha minden elkészült, megmosom a salátamixet, összekeverem a ketchupot a paradicsomsűrítménnyel és a bazsalikommal és elkezdem tölteni a tortillákat.

Először a csirkemellből teszek bele, rá némi salátát, bazsalikomos paradicsomszószt, és majonézt:


Majd szorosan feltekerem.
Először behajtom a ,,keleti partot":




A délit:




Végül rá az északit - eközben végig tartva a többi oldalt




Elvileg össze kéne tartania, a gyakorlatban azonban nem ez történik, ezért érdemes összetűzni fogpiszkálóval.

Tipp:
Elég kínlódós a tészta elkészítése, úgyhogy ha nincs rá időd, készen is kapható.

Mozgóképen így néz ki:



Nehézség: kicsit nehéz
Idő: kb. 2 óra (ha bolti tortillával csináljuk akkor 1 óra)
Adag: 4 (fejenként 2-2)
Mosogatnivaló: sok (ha bolti tortillával csináljuk, akkor kevés)


A tészta receptjét innen vettem: http://www.tutireceptek.hu/tortilla-teszta


1 comment:

  1. Jaaaj, ez isteni volt. A tésztával tényleg nem érdemes kínlódni, mert minden boltban árulják és nem drága. Köszi a receptet. Kétszer készült már nálunk a recepted felkerülése óta ;)

    ReplyDelete