2012/07/26

Citromos spárgakrémleves

Hozzávalók:
- 20 dkg zöldspárga
- 2 közepes krumpli
- 1 kisebb fej hagyma
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál liszt
- fél citrom héja
- 1 dl tejföl
- kb. 6 dl víz
- só
- szerecsendió
- bors


Elkészítés:
A spárgákat egyenként meghámozom. Ez a leves készítésének legbonyolultabb művelete, mert meg kell találni azt a módszert, ami a legkényelmesebb a kéznek és a spárgának. Nekem az jött be, hogy hosszában, a hajtással felfelé megfogom a spárgát, és magam felé húzom a hámozót. Körbehámozom, levágom a spárga végét, de a hajtását meghagyom. Megmosom, és a 6 dl vízben némi sóval és cukorral 5-6 percig párolom. Eközben a krumplit meghámozom és kockákra vágom. A spárgákról leöntöm a vizet egy lábasba (!) és leöblítem hideg vízzel, majd nagyjából egycentis darabokra vágom a spárgákat. A hagymát apróra vágom, a vajon dinsztelem pár percet, majd hozzáadom a spárga és krumplidarabokat. Picit sózom, borsozom, megszórom szerecsendióval és a liszttel, és hozzáöntöm a spárgafőzésből megmaradt cukros-sós vizet. Megmosom a citromot, és hámozóval két-három szelet héjat levágok, és hozzáteszem a leveshez. 
Ha a krumpli és a spárga is puha, botmixerrel pépesítem, és a tejföllel - esetleg némi vízzel - hígítom. 


Tipp:
Fél citrom kifacsart levével lehet ízesíteni.


Érdekesség:
A spárga hajtásai A, B1, B2, C és E vitaminban, és folsavban gazdagok. Koleszterint nem tartalmaz, valamint kalóriatartalma is igen csekély; 10 dkg spárgában mindössze 20 kalória van. (Forrás: Wikipédia)


Nehézség: közepes
Idő: 30 perc (+ még fél óra hámozás)
Adag: kb. 3 tányér
Mosogatnivaló: közepes


A receptet a "Küldd el a recepted!" című magazin 3. évfolyamának hetedik számában találtam, s módosítva használtam fel.

No comments:

Post a Comment